2023. október 1. - Malvin

A nőket jobban megviseli a több műszak

Nagyobb az eséllyel nyugdíjazzák idő előtt a több műszakban dolgozó nőket – derült ki egy dán kutatásból. Az Occupational and Environmental Medicine-ben megjelent cikkben szereplő kijelentést egy dán munkaegészségügyi vizsgálattal támasztják alá a s
2008. január 25. péntek 10:47 - Hírextra
Az 1990 óta tartó vizsgálatban résztvevő dolgozókat részletesen kikérdezték a munkahelyükről, munkaidejükről, egészségi állapotukról és életmódjukról. Minden dolgozót 60 éves koráig, haláláig, vagy emigrációjáig követtek nyomon.

A vizsgálatban résztvevő 2980 nő közül 253-an (8,4%) kényszerültek idő előtti nyugdíjazásra rossz egészségi állapotuk miatt, és kaptak rokkantnyugdíjat. A férfiaknál ugyanez a szám 4025-ből mindössze 173 (4,3%). Azt is megállapították, hogy a több műszakban dolgozó nők esélye a korai nyugdíjba vonulásra 34%-kal meghaladta a férfiakét, még akkor is, ha a számításokat korrigálták az esetleges befolyásoló tényezőkkel, mint az életmód (beleértve a dohányzást is), a munkahelyi környezet és a gazdasági-társadalmi helyzet.

Már korábban bebizonyosodott az is, hogy a műszakváltásban dolgozóknál nagyobb a kockázata a szívroham, gyomorfekély, alvászavar, emlőrák, szövődményes terhesség és balesetek előfordulásának. Ez a vizsgálat azonban nem vette figyelembe a korai nyugdíjazáshoz vezető konkrét okokat, és a szerzők arra sem találtak egyelőre magyarázatot, hogy miért a nőket sújtja jobban a probléma.
Forrás: vital.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását