2024. április 27. - Zita

Vasfüggöny az osztrák-magyar határon

Míg máshol lebontották a sorompókat, addig Szentgotthárdon néhány méteren újra felépült a vasfüggöny az osztrák-magyar határon. A PRONAS civil környezetvédő szervezet így tiltakozott péntek délután az ausztriai Heiligenkreuzba tervezett hulladékégető elle
2007. december 21. péntek 20:22 - Hírextra
Az évente 200 ezer tonna szemét megsemmisítésére alkalmas erőművet néhány száz méterre Szentgotthárdtól, a közös osztrák-magyar ipari parkban akarják felépíteni 2010-ig. A beruházás ellenzői elsősorban légszennyezéstől tartanak. A jelképesen felállított vasfüggönynél közösen demonstráltak osztrákok és magyarok, majd röplabdáztak a szögesdrót felett. Ezzel azt akarták kifejezni, hogy a schengeni határnyitásnak köszönhetően immár közösen küzdenek a hulladékégető ellen.

Woki Zoltán, a PRONAS elnöke a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy a megmozdulásra eredeti szögesdrótot és oszlopokat gyűjtöttek be a helyiektől, és nem Ausztriával, illetve az osztrákokkal van gondjuk. Csupán azt szeretnék, ha természetvédelmi terület közvetlen közelében nem épülne szemétégető - tette hozzá.

A heiligenkreuzi hulladékégető ügye november végén az osztrák-magyar kormányülésen is szóba került. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök akkor azt kérte, hogy találjanak alkalmasabb helyet a létesítménynek. Az osztrák kancellár pedig azt ígérte, hogy a környék lakóinak - magyaroknak és osztrákoknak egyaránt - lesz beleszólásuk a döntésbe.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását