2024. március 29. - Auguszta

Száz éve született minden idők egyik legnagyobb hegedűse

Száz éve, 1908. január 26-án született Párizsban Stéphane Grappelli, minden idők egyik legnagyobb dzsesszhegedűse.
2008. január 24. csütörtök 13:07 - Hírextra

Kiskorában árvaházba került, miután édesanyja meghalt, s olasz filozófiatanár apját behívták katonának, élete csak az első világháború után rendeződött. Tizenévesen kezdett zongorázni, majd apja vett neki egy használt hegedűt, s ettől kezdve a Monmartre utcáin zenélve egészítette ki a családi kasszát. Az autodidakta hegedűs, aki szaxofonozott és harmonikázott is, idővel már mulatókban és bárokban szórakoztatta közönségét, miközben a párizsi konzervatóriumban tanult zeneelméletet. Kevés szabadidejében némafilmeket kísért zongorán a mozikban (Mozartot kellett játszania, a vidámabbakhoz egy kevés Gershwin is megengedett volt.)

Amadeusnak a dzsesszt felfedezve intett búcsút, amikor 1931-ben megismerkedett Django Reinhardt belga cigány gitárossal. Az ő hatására végleg a hegedű mellett döntött, s megalapították a Quintette du Hot Club de France-t. Az egyik első, csak húrosokból álló dzsesszegyüttes hegedűs, bőgős és három gitáros felállásával a harmincas évek egyik legnépszerűbb európai dzsessz-zenekara lett. A második világháború kitörése előtt Grappelli Londonba költözött, ahol George Shearing vak zongoristával játszott együtt, a háború után ismét Reinhardttal zenélt, de korábbi népszerűségüket nem tudták visszaszerezni, mert a bebop-hullám idején is ragaszkodtak szvingben gyökerező saját stílusukhoz.

Grappelli a 60-as években lett újfent népszerű, amikor olyan dzsesszhegedűsökkel készített lemezfelvételeket, mint Stuff Smith vagy Joe Venuti. A dzsessz régi nagy hagyományainak egyik utolsó reprezentánsa szinte az egész múlt századot végigkoncertezte. Még az sem szegte kedvét, amikor 1991-ben szívritmus-szabályozót kapott, s még 88 évesen is fellépett egy fesztiválon. Késői népszerűségének köszönhetően lett újra elismert a dzsesszhegedű.

1971-ben megismerkedett Yehudi Menuhinnal, akivel több különleges duettet játszottak lemezre. Az együttes munkát Menuhin később úgy jellemezte: Grappelli olyan, mint azok a zsonglőrök, akik tíz tányért feldobnak és mindet elkapják. A legnagyobb dzsessz-zenészekkel játszott együtt, Duke Ellingtonnal, Glenn Millerrel, Oscar Petersonnal vagy éppen Miles Davisszel. Kiváló technikai és improvizációs képessége, elegáns, lírai játéka elkápráztatta közönségét. Neki köszönhetően lett ismét népszerű a dzsesszhegedű, s a dzsesszműfaj első autentikus nem amerikai tehetségének nevezik. Megkapta a francia becsületrendet, beválasztották a hírességek csarnokába, a Jazz Hall of Fame-be, s életművéért Grammy-díjjal jutalmazták.

Stéphane Grappelli 1997. december 1-jén halt meg Párizsban egy sérvműtétet követően.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását