2024. április 18. - Andrea, Ilma

Nem vizsgálódnak Gripen-ügyben

A svéd legfőbb ügyész korrupciós ügyben vizsgálatot folytat a Gripen ellen, de a főbíró még nem lépett kapcsolatba a magyar igazságszolgáltatás egyetlen szervével sem - mondta Cecilia Björner budapesti svéd nagykövet csütörtökön az MTI kérdésére.
2008. január 24. csütörtök 17:17 - Hírextra

A korrupciós ügyekkel foglalkozó legfőbb ügyész még nem lépett kapcsolatba a magyar igazságszolgáltatás egyetlen szervével sem a Gripen-ügyben, egyelőre senkit sem gyanúsítanak - közölte sajtótájékoztatóján a svéd nagykövet.

Hozzátette: nem folyik vizsgálat egyetlen ország vagy magánszemély ellen sem, a svéd ügyészség a jogszabályok szerint csak az országon belül vizsgálódhat. Ugyanakkor előzetes adatgyűjtést végezhet az ügyészség más országokhoz kapcsolódóan, így az ügyben vizsgálják a Dél-Afrikai Köztársasággal, Csehországgal és Magyarországgal megkötött szerződéseket.

Ha az ügyben vesztegetés gyanúja merülne fel, akkor azzal egy svéd magánszemélyt gyanúsítanának meg, nem pedig egy külföldi állampolgárt - fűzte hozzá Cecilia Björner.

A misszióvezető emlékeztetett arra, hogy a Gripen-beszerzéshez kapcsolódó gazdasági megállapodás rendkívül kedvező volt Magyarország számára, nagyon sok olyan befektetés érkezik az országba, ami ennek az egyezségnek köszönhető. A svéd-magyar kereskedelmi kamara adatai szerint Svédország már most a 99 százalékát teljesítette az általa vállalt ellentételezésnek. A teljesítésre vonatkozó határidő 2014.

A budapesti svéd nagykövetség és a kereskedelmi tanács közös felmérése szerint körülbelül száz nagyobb aktív svéd, vagy kapcsolatokkal rendelkező vállalat van jelen Magyarországon, ők összesen mintegy 12 ezer embert foglalkoztatnak. A rendszerváltozás óta ezek a cégek mintegy egymilliárd eurót fektettek be Magyarországon. A svéd-magyar kereskedelem folyamatosan fejlődik, és az elmúlt öt évben ötven százalékot meghaladó növekedést mutatott.

A The New York Times tavaly novemberi értesülése szerint a BAE Systems brit hadiipari csoport hat évvel ezelőtt több millió dollárt fizetett magyarországi pártoknak azért, hogy Budapest a brit céggel kössön szerződést vadászgépek beszerzéséről.

Eközben magyar vizsgálat is folyt az ügyben; Vadai Ágnes, a Honvédelmi Minisztérium államtitkára november végén jelentette be, hogy elkészült a kormány Gripen-bizottságának jelentése. Ez egyebek mellett megállapította, hogy közbeszerzési eljárás nélkül folytatták le a vadászgépek beszerzését 2001-ben. A testület azonban sem korrupciót, sem felelősséget nem vizsgált.

Az ügyben tavaly decemberben a Nemzetbiztonsági Kabinet is létrehozott egy vizsgálóbizottságot. Az újabb testület néhány nappal azután ült össze, hogy az utolsó három Gripen megérkezett Magyarországra. Az első öt repülőt még márciusban hozták Svédországból az ott kiképzett magyar pilóták.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását