2024. április 29. - Péter

Adomány a múzeumnak

Soltra Elemér jelenleg Pécsen élő, somogyi kötődésű festőművész 19 saját alkotását adományozta a Somogy Megyei Múzeumok Igazgatóságának - mondta el Géger Melinda művészettörténész Kaposváron, a Rippl-Rónai Múzeumban tartott csütörtöki sajtótájékoztatón.
2008. január 24. csütörtök 14:55 - Hírextra

Az ajándékba kapott absztrakt képeket és éremvázlatokat egy másik, már korábban a múzeum tulajdonába került festménnyel együtt csütörtöktől március végéig a nagyközönség is megtekintheti - közölte a művészettörténész.

A Somogy megyei Jákóban 1922-ben született festőművész munkásságát méltatva Géger Melinda hangsúlyozta: nemcsak a színekkel teli, derűs absztrakt ábrázolás mestere, hanem kiváló szervező és elismert főiskola tanár, aki aktívan részt vett a háború után több művésztelep, így a fonyódi alkotótábor újjászervezésében, A rajz tanítása című, 1982-ben megjelent, s jelenleg is jegyzetként használt tankönyve pedig akadémiai és kiadói nívódíjban részesült.

Az 1952 óta Pécsen élő Soltra Elemér számos szállal kötődik Somogyhoz. Csurgón, ahol középiskolai tanulmányait végezte, 1999-ben a város díszpolgárának választották. A város múzeumában több, a magyar kultúrtörténet nagy alakjait megörökítő bronzérme látható, amelyek ugyancsak a művész adományaként gazdagították a gyűjteményt.

A Magyar Képzőművészeti Főiskolán egyebek mellett Barcsay Jenő, Bernáth Aurél voltak a mesterei. Alkotói és tanári munkássága Kaposváron indult, majd a pécsi tanárképző főiskola tanára, tíz éven át a rajztanszék vezetője volt.

Művészi munkásságát számos díjjal ismerték el. Bejárta Európa művészeti központjait, 26 egyéni, 52 kiscsoportos és 150 kollektív kiállításon vett részt itthon és külföldön. Művei fellelhetők hazai és európai gyűjteményben, így például a Magyar Nemzeti Galériában, valamint a pécsi Janus Pannonius Múzeumban.

Festészetét kísérletező kedv, változatos stílusmegoldások jellemzik; legfontosabb összetevői a kalligrafikus ábrázolás, a népi mitológiai indítás és a természeti élmény dekoratív átköltése. A freskó és a mozaik műfaját is műveli.

Soltra Elemér egyik fő műve az 1996-ban készült Tizenöt stáció című bronz dombormű. A 86 éves művész jelenleg is alkot, éremplasztikával foglalkozik.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását