2024. április 20. - Tivadar

Fölavatták a szoborcsoportot

A magyar kultúra napján rendezett ünnepségen, kedden avatták föl a szegedi Korzó Zeneházban Kass János A zenélők című szoborcsoportját.
2008. január 22. kedd 17:37 - Hírextra

A porcelán és bronz fejekből álló kompozíció, amelynek központi alakjára Bartók Béla A kékszakállú herceg vára című operájának első ütemét gravírozták, a Szegedi Szimfonikusoknak otthont adó épület előcsarnokát díszíti.

A rendezvényen nyolcvanadik születésnapja alkalmából köszöntötték a Kossuth-díjas képzőművészt, a város díszpolgárát, aki újra szegedi lakos lett. Az ezt igazoló lakcímkártyát Botka László polgármester adta át Kass Jánosnak.

Szeged tradicionális és meghatározó értéke a kultúra - mondta Botka László ünnepi beszédében, hangsúlyozva, hogy a város az elmúlt években sokat tett azért, hogy a kulturális intézmények működési feltételei elérjék a XXI. század Európájának színvonalát. Megnyílt a felújított Kisszínház, a Regionális Összművészeti Központ, a Korzó Zeneház, megújult négy művelődési ház, s idén nyártól, a rekonstrukciót követően újra a szegedieké az Ifjúsági Ház - sorolta az eredményeket a polgármester.

Kiemelte: Szeged fejlődésének egyik legfontosabb motorja a kultúra, többek között ennek köszönhető, hogy az elmúlt öt esztendőben megkétszereződött a városba látogató turisták száma.
Az ünnepségen Szeged Kultúrájáért Díjjal tüntették ki Vajda Júlia operaénekest, Juronics Tamás balettművészt, koreográfust, valamint Tandi Lajos művészeti írót.

A Móra Ferenc Múzeum kiállítással köszönti Kass Jánost, aki december 26-án ünnepelte 80. születésnapját. A Kass Galériában a Kossuth-díjas művész könyvillusztrációiból rendeztek tárlatot.
A tizenhat tárlóban a Somogyi-könyvtár gyűjteményéből válogatott kiadványok Kass János szinte teljes könyvillusztrátori, könyvművészi munkásságát bemutatják. A legelső illusztrált könyv 1952-ből származik, míg a legutolsók a 2006-ban megjelent tankönyvek.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását