2024. április 20. - Tivadar

A gitárok átnyúltak a határon

A gitárok "határokon átnyúló" húrjai zengtek az elmúlt napokban a Székelyudvarhelyen első alkalommal megrendezett Nemzetközi Klasszikusgitár-fesztiválon.
2008. január 24. csütörtök 18:27 - Hírextra

Az erdélyi Krónika joggal fogalmazott úgy csütörtöki számában: "nemzetközi húrokat pengettek" a székelyföldi városban. A hatnapos rendezvény szerencsésen ötvözte a magas színvonalú klasszikusgitár-kurzusokat a koncertekkel és az örömzenéléssel.

A szervező, a marosvásárhelyi Harmonia Cordis Egyesület neves oktatókat hívott meg, köztük Liviu Georgescut, a Romániai Klasszikus Gitár Alapítvány elnökét, biztosítva 29 hallgató intenzív és magas szintű felkészítését. A romániai konzervatóriumi hallgatók mellett tizenegyen Magyarországról is jelentkeztek a kurzusokra, amelyeknek a Dr. Palló Imre Zene- és Képzőművészeti Szakközépiskola adott otthont.

Esténként a városháza volt a koncertek helyszíne, itt Constantin Andrei és Titus Fluieras gitárművészek argentin zenét szólaltattak meg, Paulikovics Pál barokk és XX. századi muzsikát, Pavlovics Dávid reneszánsz és kortárs magyar darabokat, valamint saját szerzeményeit, Beke István és Nagy Éva duója argentin, Stan Zamfirescu pedig klasszikus és XX. századi darabokat adott elő.
Az estéket a résztvevő diákok koncertje zárta a Kalapos kávézóban, itt már szabadon, a maguk és a közönség örömére improvizálhattak. Olykor éjjel kettőkor ért véget egy-egy műsor.

A Harmonia Cordis Egyesület már tervezi a következő nemzetközi gitárfesztivált, amelyet Marosvásárhelyen március 25. és 30. között szerveznek meg. Ennek keretében már gitárversenyt is rendeznek négy, korosztály szerinti kategóriában – tájékoztatatta a lapot Beke István, az egyesület vezetője.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását