2024. április 27. - Zita

Megtalálták Julius Caesart

Régészetben jártas búvárok a Rhone folyó medrében az idős Julius Caesar márvány mellszobrára bukkantak, amely a francia kulturális minisztérium szerint a római császár ma ismert legrégebbi ábrázolása lehet.
2008. május 14. szerda 12:51 - Hírextra

Az életnagyságú szobor, mely a római uralkodót ráncokkal és gödrökkel az arcán mutatja, feltételezések szerint Kr. e. 46-ban készült. Egyéb leletekkel együtt a Rhone folyóból került elő, Arles városának közelében, melyet Caesar alapított.

A leletek között van egy 1,8 méteres márvány Neptun-szobor, melyet a Kr. u. harmadik század első évtizedéhez kötnek. Két kisebb, egyenként 70 centiméteres bronzszobor, melyek közül az egyik egy szatírt ábrázol a háta mögött megkötött kézzel, "kétségtelenül" a hellenisztikus Görögországban készült - közölte a minisztérium.

"A leletek némelyike páratlan Európában" - mondta Christine Albanel, a kulturális minisztérium munkatársa. Közülük is kiemelkedik Caesar mellszobra.

"A római Arles város alapítójának márvány mellszobra Caesar ma ismert legrégebbi ábrázolása" - olvasható a minisztérium közleményében, mely szerint a műkincs keletkezése "kétségtelenül" Arles Kr. u. 46-ban történt létrejöttére nyúlik vissza.

A kutatók arra is választ szeretnének kapni, hogy a szobrok hogyan kerültek a folyóba - mondta Michel L,Hour, a víz alatti régészeti kutatások osztályának vezetője. Ennek az osztálynak a búvárai fedezték fel a leleteket 2007 szeptember-októberében.

Mint L,Hour elmondta, a helyszínt még csak nagyon felületesen kutatták át, és idén nyáron újabb feltáró expedíciót indítanak. Arles térsége, mely a dél-franciaországi Provence régióban helyezkedik el, római kori kezdeteivel igen "kedvez" a kutatásoknak.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását