2024. május 7. - Gizella

Magyar Nemzet - Offenzíva a tárgyalóban

Eltérően értelmezik az Európai Szakszervezeti Szövetség offenzívára való felhívását a hazai konföderációk. Míg egyesek szerint a szociális vívmányok megőrzése érdekében erőteljes nyomásgyakorlásra van szükség, a kormányhoz közel álló szervezetek a tárgyal
2008. január 23. szerda 08:47 - Hírextra
Tavaly nyáron erősítette meg az Európai Szakszervezeti Szövetség az elkötelezettségét a "szociális", "jobb" és "több" Európa mellett, amelynek érdekében offenzívára szólította fel tagszervezeteit a szociális vívmányok megőrzése, a tisztes megélhetést biztosító jövedelmek, az egészséges és minőségi munkahelyek, továbbá a teljes foglalkoztatás érdekében.

Palkovics Imre szerint az iránymutatás komolyan vételét tekintve kettészakadt a magyar szakszervezeti mozgalom. – Csak a Munkástanácsok és a Liga Szakszervezetek lép fel erőteljesen a szociális és jóléti rendszerek leépítését célzó, neoliberális törekvések ellen – mondta a Munkástanácsok elnöke. Úgy vélte, Gyurcsány Ferenc kormányzása óta demokráciadeficit érzékelhető, hiszen a kabinet a legfontosabb, legsúlyosabb össztársadalmi kérdésekben is semmibe veszi a szociális párbeszédet.
– A célok pontos megfogalmazása és a tárgyalások jelentik az offenzívát – vélekedik ugyanakkor Pataky Péter. A kormánnyal vállaltan lojális Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége elnöke szerint olyan sokat változott a politikai helyzet, hangulat, hogy a kormánynak fel kell ismernie: vissza kell térnie a párbeszédhez. Eszerint meg kell szüntetni azt a gyakorlatot, hogy a kabinet előre kitalál valamit, amibe a társadalmi partnereknek nincsen érdemi beleszólásuk.

– Nem feltétlen az a helyes magatartás, hogy állandóan sztrájkolunk vagy az utcán vagyunk – mondta Varga László. A neoliberális törekvésektől leginkább sújtott közszférát képviselő Szakszervezetek Együttműködési Fóruma elnöke szerint a tárgyalások szintjén kell offenzív magatartást tanúsítani, bár elismerte, az egészségbiztosítás privatizációjánál azok nem hoztak eredményt. Az érdekvédő úgy látja: a kabinet a közszolgáltatásokat a lehető legkevesebb pénzből, a legkevesebb emberrel akarja megoldani.
Forrás: MTI/OTS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását