2024. április 25. - Márk

Környezetszennyező Davos

Példát mutathatnak klímavédelemből a gazdasági és politikai vezetők a davosi Világgazdasági Fórumon (WEF), amelynek egyik fő témája éppen a klímaváltozás. A 2500 küldött közül rengetegen érkeznek repülővel Zürichbe, és helikopterrel, limuzinnal, különbuss
2008. január 23. szerda 16:53 - Hírextra
A szerdán kezdődött ötnapos konferencia miatt összesen 6800 tonna üvegházhatású széngáz kerül a légkörbe. Ez 900 háztartás vagy 1250 autó éves kibocsátásával egyenlő, a fórum így jó példa rá, hogy a nagyszabású világtalálkozók hogyan járulnak hozzá a globális éghajlatváltozáshoz.

A szervezők azonban idén mindent megtesznek, hogy csökkentsék, vagy kiegyenlítsék a környezeti terhelés okozta kárt. A zürichi repülőtéren például 94 bioüzemanyaggal feltöltött Audi A8-assal - köztük 12 páncélozott kocsival - várják a küldötteket, hogy ingyen szállítsák őket az alpesi üdülőhelyre.

A várakozások szerint nagyjából százötvenen veszik majd igénybe a szolgáltatást, és lesznek, akik az ugyancsak kevéssé környezetszennyező vonatozást választják. Az üzletemberek, központi bankárok, pénzügyminiszterek és kormányfők többsége népes kíséretével együtt azonban marad a hagyományos, nem éppen klímabarát megoldásoknál.

Zürichben arra számítanak, hogy öt nap alatt a szokásosnál kilencszázzal több repülőgép landol és indul, Davosban pedig naponta 20 helikopter fogadására készültek fel. Külön logisztikai hadművelet lesz a magas állami vezetők, például Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter, Pervez Musarraf pakisztáni elnök vagy Gordon Brown brit miniszterelnök reptéri transzfere.
A Fórum szervezői a széndioxid-kibocsátás 70 százalékát 17 ezer napelemmel működő főzőedény révén egyenlítik ki. A beszerzésükhöz szükséges pénzt a remények szerint a tanácskozás résztvevői adják össze. Az önkéntes programhoz csatlakozó küldöttek 28 dollárt (4500 forint) fizetnek minden egyes tonna széndioxid után, amely az utazásuk során a légkörbe került. Így például a Londonból érkező üzletember vagy politikus 25 dollárt dob be a klímakasszába, a moszkvaiak 62 dollárt, a New York-i járatok utasai pedig 168 dollárt. A napelemes berendezéseket az észak-kínai Sanhszi (Shanxi) tartomány súlyos vízhiánnyal és a termőterület sivatagosodásával küzdő lakosságának ajánlják fel.

A konferencia lebonyolításában segédkező személyzet "szénlábnyomát" (a tevékenységük során a légkörbe kerülő széndioxid-mennyiséget) már előre kiváltotta a WEF-et szervező nemzetközi magánalapítvány egy jókora összeggel. Az alkalmazottak már viselik is az I am offset (kb. Engem már ellentételeztek) feliratú kitűzőt.

Davos azért még így sem mentes a világ egyik legnagyobb problémáját tárgyaló tanácskozás és az esemény miatt keletkező környezeti kár között feszülő ellentmondásoktól. A reformkonyháról bestsellereket író amerikai Alice Waters például egy vacsorán azt mutatja be, hogy a helyben beszerzett élelmiszerekkel mindenki hozzájárulhat a széndioxid-kibocsátás mérsékléséhez. Másik három fogadáson viszont összesen 450 homárt szolgálnak majd fel, amelyeket a tenger mélyéről kellett eljuttatni a tengerszint felett 1560 méterre fekvő alpesi városba.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását