2024. március 29. - Auguszta

Szobor Perlascának

Az Emlékezet napja alkalmából felavatták a második világháborúban több ezer magyar zsidót megmentő Giorgio Perlasca mellszobrát az Olasz Kultúrintézet előtt szerdán Budapesten. Paolo Guido Spinelli, Olaszország magyarországi nagykövete az avatáson elmondt
2008. január 23. szerda 16:56 - Hírextra
Hozzátette: az Olasz Kultúrintézet előtt álló szobor mindig emlékeztetni fogja az embereket a soára, a zsidó nép tragédiájára.

Láng Éva, azon fővárosi zsidók egyike, akiket Giorgio Perlasca mentett meg, az MTI kérdésére válaszolva a szobor felavatását követően azt mondta: Perlasca hitt abban, hogy egy olasz embernek az a feladata, hogy embereket mentsen meg. "Ő egy valódi, hithű keresztény ember volt, akinek az volt a legnagyobb elképzelése, hogy ezt a dolgot végigvigye."

A szoboravatót követően került sor Manfredi Bagnai Focacci fényképész "A tóra képekben" című kiállításának megnyitójára.

Giorgio Perlasca kezdetben az olasz fasizmus híve volt, a spanyol polgárháborúban a falangisták oldalán harcolt. A második világháború alatt Budapesten viszont spanyol konzulként több mint ötezer magyar zsidót mentett meg a deportálástól.

Cselekedetére csak hosszú évekkel a háború után derült fény, amikor 1957-ben a holokauszt néhány magyar túlélője Olaszországban véletlenül találkozott vele, s ők felismerték benne a megmentőjüket. Tettéért mind Magyarországon, mind Izraelben magas kitüntetésben részesült. 1992-ben, 82 éves korában halt meg.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását