2024. május 18. - Erik, Alexandra

A ronygos bankó is hoz szerencsét

Környezetvédelmi megfontolásokból a hongkongi hatóságok arra ösztönzik a lakosságot, hogy az újévi szokásokhoz tartozó, szerencsét hozó "piros tasakba" (hung pao) a frissen nyomott papírpénz helyett használt bankókat tegyenek.
2008. január 23. szerda 18:34 - Hírextra
"Az új bankjegyekhez hasonló használt papírpénzek is tökéletesen megfelelnek arra, hogy a piros ünnepi borítékba tegyék" - olvasható a hongkongi monetáris tanács szerdán kiadott közleményében.
"A hongkongi bankjegyeket elkülönítve kezelik a szennyezett vagy a sérült papírpénzektől, amelyeket a kibocsátó bankok nyomban ki is vonnak a forgalomból."

Fontosabb ünnepekkor, különösen a kínai holdújév kezdetén az emberek egy piros ünnepi borítékba papírpénzt csomagolnak, s a jószerencse reményében ezt adják egymásnak. A borítékba rejtett összegnek mindig páros számnak kell lennie, a páratlan számok ugyanis bajt hoznak mind az ajándékozónak, mind a megajándékozottnak. Erre a célra a piros vagy a hasonló árnyalatú ropogós papírpénz a legnépszerűbb.

Minden évben az újév kezdetén 300-400 millió új és használt bankjegy cserél gazdát - közölte a monetáris tanács, hozzátéve, hogy a háromszáz milliónyi bankjegy 500 köbméternyi helyet foglalna el.
Tavaly megközelítőleg 162 millió bankjegyet, azaz a teljes pénzkibocsátás 50 százalékát az újévi roham idején hozták forgalomba. A borítékokba kerülő használt bankjegyek száma azonban ekkor már az 2006-hoz képest 53 millióval, azaz 20 százalékkal nőtt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását