2024. április 26. - Ervin

Sebestyén a legesélyesebb magyar

1974 és 1979 után idén ismét a horvátországi Zágrábban rendezik a műkorcsolya és jégtánc Európa-bajnokságot. A mezőny hihetetlenül erős lesz ebben az évben is, hiszen harmincnégy ország mintegy 158 egyéni illetve páros versenyzője szerepel a nevezési list
2008. január 22. kedd 19:47 - Hírextra
A férfiaknál a legnagyobb favorit természetesen a tavalyi Európa- és világbajnok Brian Joubert. A felkészülési időszak nem a legfényesebben sikerült a 23 éves francia számára: a szezonban betegsége miatt eddig csupán egy világkupa versenyen vett részt Kanadában, igaz ott aranyérmet szerzett. Felépülését követően azonban zsinórban hatodszor is megnyerte hazája nemzeti bajnokságát. Egyik legnagyobb ellenfele a kétszeres világbajnok és olimpiai ezüstérmes Stephane Lambiel lesz. A gyönyörű forgásairól ismert svájci éremgyűjteményéből még hiányzik a kontinensbajnoki cím, tavaly azért nem szerezhette meg a fényes medaliont, mert részt sem vett az EB-n. A harmadik számú favorit a cseh Tomas Verner, aki 2007-ben Varsóban – Lambiel távollétében – ezüstérmes lett Joubert mögött. Magyar színekben egyetlen férfi versenyző indul, mégpedig az orosz születésű Vardanjan Tigran. A 19 éves idei országos bajnok Vardanjan első felnőtt megmérettetésén vesz részt Zágrábban, a juniorok között a tavalyi világbajnokságon a harmincadik lett.

A nőknél az olasz Carolina Kostnernek nem lesz könnyű dolga Európa-bajnoki címének megvédésében. A 20 éves klasszis nagy küzdelemre számíthat az EB ezüstérmes Sarah Meierrel. A hölgyek versenyében ezúttal nem az orosz, hanem a finn különítmény lesz a legerősebb: Kiira Korpi, a tavalyi kontinensbajnokság bronzérmese, Laura Lepistö, a finn országos bajnok, illetve Jenni Vähämaa is ott lesz Zágrábban. A magyar színeket a 2004-s EB-győztes és az idei országos bajnok Sebestyén Júlia, illetve az amerikai születésű Hadford Katherine képviseli. Utóbbi hölgy nagy nemzetközi tapasztalattal még nem rendelkezik, ám a két héttel ezelőtti OB-n megelőzte a második számú magyar favoritot, Pavuk Viktóriát. Sebestyén egyébként harmadik legjobb európaiként a legesélyesebb magyar, és akár a dobogóra is felkapaszkodhat.

A párosok küzdelmeiben magyar kettős ezúttal nem indul, viszont Horvátországban ott lesz öt orosz és három ukrán egység is, akik óriási küzdelmet vívnak majd az aranyéremért. A címvédő Aliona Savcsenko – Robin Szolkowy német duó Torinóban megnyerte a világkupát, de Oroszországból olyan párosok érkeznek az EB-re, mint a Jugo Kavagucsi – Alexander Szmirnov és a Maria Mukortova – Maxim Trankov kettős.

A jégtáncosoknál a címvédő Isabelle Delobel – Olivier Schoenfelder duó legnagyobb vetélytársa az idei Grand Prix-győztes Oksana Domnyina – Maxim Sabaliny orosz páros lesz. A Barta Krisztina – Tóth Ádám kettős első felnőtt Európa-bajnokságán vesz részt.

A két évvel ezelőtti, 2006-os Nemzetközi Korcsolya Szövetség döntése alapján úgy bonyolítják le a kontinensviadalt, hogy selejtezők nélkül a rövid programban minden egyéni és páros versenyző részt vesz, míg kűrjét csupán a legjobb huszonnégy mutathatja be a pontozó bíráknak.

A 2008-s zágrábi műkorcsolya és jégtánc Európa-bajnokság programja:
Január 22. (kedd): Jégtánc – kötelező, páros – rövid program
Január 23. (szerda): Férfiak – rövid program, páros - kűr
Január 24. (csütörtök): Jégtánc – original, férfi – kűr
Január 25. (péntek): Nők – rövid program, jégtánc – kűr
Január 26. (szombat): Nők – kűr
Január 27. (vasárnap): Gála

Forrás: samsungsport.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását