2024. április 29. - Péter

Ritka hüllők pusztultak el

Kutatók és környezetvédők próbálják meghatározni, mi okozhatta, közel 50 kritikusan veszélyeztetett, krokodilszerű hüllő halálát az elmúlt hetekben egy közép-indiai folyóban.A parazitáktól kezdve a szennyezésig már minden szóba került a gaviálok halálának
2008. január 22. kedd 20:01 - Hírextra
Az elpusztult állatok pontos száma még nem ismert, az egyik csoport szerint december eleje óta 81, a másik szerint 50 egyedre bukkantak. A környezetvédők szerint, mindössze 1500 gaviál él még a vadonban, ezek nagy része a Chambal menti menedékben. Ezen folyó az egyike a kevés, még szennyezetlen folyóknak Indiában. A Chambal a világ három szaporodóképes populációja legnagyobbikának ad otthont.

December elején a szakemberek legalább 21 gaviál tetemére bukkantak három napon belül. Az állatokat azóta hetente sodorja partra a víz. A legutóbbi elgondolás az volt, hogy a ritka hüllőket egy ismeretlen parazita gyilkolhatja, melyre az elhullott álatok májában és veséiben bukkantak rá. Mások úgy hiszik, az állatok azt követően betegedtek meg és hullottak el, hogy a Yamuna-folyóból származó, szennyezett halakat fogyasztottak.

Ezen folyó Uttar Pradesh államnál csatlakozik a Chambalba. A tesztek megerősítették az ólom és kadmium nyomait a gaviálok testében. A Chambal vizében nincsenek nehézfémek. Az egyetlen lehetőség tehát, hogy ezen gaviálok a komolyan szennyezett Yamunából érkeztek, ahol halakkal táplálkoztak.

A gaviál, vagy más néven indiai krokodil a hetvenes években a kihalás szélén egyensúlyozott, ám a kormány szaporító programjának hála több száz egyedet engedtek a természetbe, mely emelte az állatok egyedszámát.


Forrás: hirado.hu/Yahoo News
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását