2024. március 29. - Auguszta

Óriás Krisztus szobor óvja majd Eperjest

A legnagyobb európai Krisztus-szobrot akarja felépíteni városában a kelet-szlovákiai Eperjes (Presov) polgármestere. A 40 méter magas Rio de Janeiró-i Megváltó Krisztus szobornál csak 7 méterrel alacsonyabb alkotás a város és Saris régió (az egykori Sáros
2008. január 22. kedd 13:05 - Hírextra
Egyszerre három szobrász dolgozik a projekten és a helyszín is megvan már - mondta Hagyari. Szerinte a pénz sem lehet gond, az építkezéshez szükséges 15 millió korona (114,7 millió forint) biztosan összejön szponzori támogatásokból.

Az egyház üdvözli a tervet. "Ha a braziloknak lehet olyan nagy szobruk, akkor nekünk miért ne lehetne? Támogatjuk az ötletet" - mondta Jozef Kovacik, a Szlovák Katolikus Püspöki Konferencia szóvivője.
A helyiek közül sokan úgy vélik, másra is lehetne fordítani a pénzt. "Vannak ennél sokkal égetőbb gondjaink" - mondta egy presovi diák. "Igazán monumentális terv, de hát a szlovákok már hozzászoktak az ilyesmihez."

Főleg Zsolna (Zilina) lakói. A közép-szlovákiai város korábbi polgármestere, Jan Slota 100 méteres kettős keresztet akart építeni - írja keddi számában a Hospodarske noviny. A tervből végül nem lett semmi, de a pozsonyi lap szerint a kormánykoalícióban részt vevő Szlovák Nemzeti Párt elnöke azért így is ott hagyta a keze nyomát a városon. A Slota-örökség része például J. M. Hurban költő (1847-1916), a szlovák parlament első elnökének bronzszobra, amely csak 3,6 méter magas, mögé viszont 19 méteres hármashalmot emeltetett a polgármester.

A magyarellenességéről ismert Slota máig nem tett le a gigakereszt tervről, sőt, inkább kiegészítette: néhány számmal kisebb kettőskeresztekkel akarja teleépíteni a szlovák-magyar határt, hogy - amint elmondta - "elriassza a magyarok Szlovákia felett köröző hülye turulmadarait". Az első keresztet január elején avatta fel Cerhov (Csörgő) mellett, alig egy kőhajításnyira a magyarországi Széphalomtól.
Mint ismert, a kettőskereszt és a hármashalom a magyar és a szlovák címerben is szerepel.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását