2024. április 29. - Péter

Ma temetik Hillaryt

Még Nepálban és az antarktiszi Scott kutatóbázison is élőben követték a tévében Sir Edmund Hillary a legendás hegymászó tiszteletére rendezett állami gyászszertartást. A Csomolungma (Mount Everest) első meghódítója január 11-én, 88 éves korában hunyt el.
2008. január 22. kedd 15:08 - Hírextra
Temetését kedden tartották szülővárosában, az új-zélandi Auckland anglikán katedrálisában. A főhajóban felravatalozott koporsó mellett 40 hegymászó állt tisztelgésre emelt hegymászócsákánnyal. A koporsón is volt egy csákány, az, amelyet Hillary használt, amikor 1953 májusában Tenzing Norgay serpa társaságában felmászott a Himalája 8848 méter magas csúcsára.

Hillary soha nem büszkélkedett világraszóló tettével, inkább a Nepálban végzett humanitárius munkára koncentrált. A gyászbeszédekből is ez tűnt ki. "Mindig szerény képességű embernek mondta magát, pedig igazi hős volt, a mi hősünk" - mondta Helen Clark miniszterelnök. "Rendkívüli életútja sokakat inspirált a mi kis hazánkban és a határokon túl egyaránt."
Peter, a hegymászó fia a gyermekkoráról beszélt. "A kaland kötelező volt a Hillary-családban, és mindig előre féltünk, hogy hová cipel majd minket el a következő iskolai szünetben" - mondta.

A hegymászó fia és özvegye, Lady June Hillary mellett a 600 fős gyásznépben ott volt többek között Norbu Tenzing is. Az 1986-ban elhunyt serpalegenda legidősebb gyermeke arról beszélt, hogy Hillary "szellemét örökre megőrzik a hatalmas hegyek és a nép, amelyért oly sokat tett." Sir Edmund saját alapítványa élén iskolákat és kórházakat épített a Himalája-hegységben élő serpáknak, akik ma is mélyen tisztelik.

Hillary az Antarktiszon működő Scott kutatóbázis kiépítésében is részt vett. Az ott dolgozó tudósok is mind egy szálig követték az új-zélandi tévé közvetítését az állami gyászszertartásról, amely után a hegymászó holttestét családi körben elhamvasztották. Hillary végakaratának megfelelően a hamvakat az aucklandi kikötőben a tengerbe szórják.

Sir Edmund Hillary karrierje a legmagasabb új-zélandi hegy, a Mount Cook oldalában indult. Kedden kétszázan gyűltek össze a csúcs közelében épült alpinista centrumban a hegymászó búcsúztatására. A tévé erről is élőben számolt be. A hegycsúcsot felhők borították és a zuhogó eső miatt nem lehetett a szabadban tartani a ceremóniát. "Az ég is őt siratja" - mondta a meghatódott riporter.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását