2024. május 14. - Bonifác

Eltemették Hillaryt

Ezrek vettek búcsút Új-Zélandon Sir Edmund Hillarytól, a Csomolungma (Mount Everest) első meghódítójától.
2008. január 22. kedd 08:15 - Hírextra

A január 11-én, 88 éves korában elhunyt legendás hegymászó koporsóját az aucklandi anglikán katedrálisban ravatalozták fel. A keddi gyászszertartáson mintegy mintegy 600 új-zélandi és külföldi méltóság, családtagok és barátok voltak jelen.

A gyászolók között volt Tenzing Norgay serpának a fia is, aki elkísérte Hillaryt a 8850 méteres hegycsúcs meghódítására, valamint Sir Edmund fia, Peter, aki maga is hegymászó lett, és kétszer járt a Himalája legmagasabb csúcsán.

"Egy nemzetként gyászolunk, mert tudjuk, hogy baráttól búcsúzunk" - mondta Helen Clark miniszterelnök. - "Valóban óriás volt, hős, dicsőséget hozott országunknak, de mindenekelőtt azért szerettük Sir Edet, amit képviselt: az elszántságot, hogy nehézségek közepette is győzni tudjon" - tette hozzá.

A szertartás kezdetén serpák hagyományos nepáli sálakat helyeztek el koporsóra, amelyen ott volt az a hegymászó csákány is, amelyet Hillary 1953. május 29-én, a Csomolungma meghódításakor használt.

A gyászszertartás után Hillary földi maradványát elhamvasztják, és végakarata szerint hamvait az aucklandi kikötőben a tengerbe szórják.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását