2024. május 2. - Zsigmond

Az EU Iránt akarja

Catherine Ashton, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője mielőbbi megbeszéléseket javasolt keddi levelében Szaid Dzsalili iráni főtárgyalónak a teheráni rezsim nukleáris programjáról.
2012. március 6. kedd 16:58 - HírExtra
Csak tömören

Ashton ezzel Dzsalili február közepén kelt levelére válaszolt, amely uniós diplomaták értékelése szerint "üdítő módon elütött" a korábbi iráni üzenetektől: terjengős ideológiai-moralizáló fejtegetések helyett tömören jelezte Irán tárgyalási készségét.

Ashton az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) öt tagja - az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország, Oroszország és Kína -, valamint a nem BT-tag, de szintén a nemzetközi közösség kiemelkedően jelentős tagjának számító Németország közös megbízása alapján jár el az ügyben. A nemzetközi közösség amiatt aggódik, hogy Irán nukleáris programja valójában katonai célokat szolgál, amit Teherán tagad.

"Isztambuli játszma"

Az uniós főképviselő a levélben megjegyezte: senkinek nem érdeke, hogy újra átéljék az "isztambuli tapasztalatokat". A török nagyvárosban 2011 januárjában eredménytelenül szakadtak meg Ashton és Dzsalili tárgyalásai.

Ashton most leszögezte, hogy a lehető leghamarabb meg kellene állapodni az újabb tárgyalások helyszínében és megkezdésének időpontjában.

Az unió kettős megközelítést érvényesít Iránnal szemben. Egyfelől szankciókról - azon belül immár olajembargóról is - döntött, hogy ezzel kényszerítse vissza Teheránt a tárgyaló asztalhoz, másfelől az iráni nukleáris vonatkozású engedmények - alapvetően a nemzetközi ellenőrzés engedélyezése - fejében jelentős volumenű gazdasági együttműködési lehetőségeket csillantott meg az ajatollahok rendszere előtt.

Forrás: MTI/HírExtra
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását