2024. május 2. - Zsigmond

Budapesti segítség Szarajevónak

Az európai uniós pályázat elkészítésével, és annak költségeivel segíti Budapest a balkáni háborúban kiégett szarajevói régi városháza újjáépítését - mondta Demszky Gábor a szarajevói polgármesterrel folytatott keddi megbeszélés során Budapesten.
2008. január 22. kedd 16:17 - Hírextra

A budapesti látogatáson részt vevő Semiha Borovac szarajevói polgármester a megbeszélésen elmondta: a 110 évvel ezelőtt, az Osztrák-Magyar Monarchia idején épült régi városházát 1992-ben felgyújtották, s most a rekonstrukcióhoz kérik Budapest segítségét.

Az újjáépítés 10 millió euróba kerül, amelyet az Európai Unió több mint 2 millió, Ausztria pedig 750 ezer euróval támogat. A polgármester elmondása szerint azonban ez csak állagmegóvásra volt elég.
Semiha Borovac hozzátette: a magyar kormány a beruházást 100 ezer eurós gyorssegéllyel támogatta. A szarajevói városvezetés célja, hogy a városháza felújítására Bosznia-Hercegovina fővárosa és Budapest közösen pályázzon további uniós forrásokra. Demszky Gábor (SZDSZ) ehhez a magyar főváros együttműködését ígérte.

A két városvezető megállapodott abban, hogy Budapest megosztja tapasztalatait és segítséget nyújt a szarajevói infrastruktúra-fejlesztéshez, élénkítik a két főváros kulturális és az idegenforgalmi kapcsolatait. Demszky Gábor kifejtette: szívesen venné, ha Szarajevó megjelenne a budapesti fesztiválokon, kulturális rendezvényeken. A két politikus megállapodott abban is, hogy nyáron kölcsönösen felkeresik egymást.

A két város 1995-ben kötött testvérvárosi megállapodást; Demszky Gábor az ostrom ezredik napján látogatott el Bosznia-Hercegovina fővárosába. Semiha Borovac ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: "nagyra értékelik és soha sem felejtik el", hogy a főpolgármester akkor utazott el Szarajevóba, amikor a város "a legnehezebb időket élte".

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását