2024. április 29. - Péter

A katolikusok nem bojkottálnak

A katolikus egyház, a különböző sajtóorgánumokban terjesztett hírekkel ellentétben, nem bojkottálja a Reneszánsz évét - közölte az MTI-vel kedden a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) sajtóirodája.
2008. január 22. kedd 20:40 - Hírextra

"Ilyen határozatot a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia egyetlen testülete sem hozott" - tolmácsolta az MKPK sajtóirodája Varga Lajos püspök, az Országos Katolikus Gyűjteményi Központ vezetőjének nyilatkozatát.

A templomokban, székesegyházakban, a különböző egyházi gyűjteményekben őrzött reneszánsz alkotások a Reneszánsz év alatt is megtekinthetők, így például az esztergomi Főszékesegyházi Kincstárban Mátyás király kálváriája vagy a Keresztény Múzeum reneszánsz gyűjteménye - áll a közleményben.

A Váci Egyházmegyei Múzeumban hamarosan reneszánsz kiállítás nyílik a fennmaradt emlékekből. A magyar reneszánsz építészet legépebben megmaradt alkotása, az esztergomi Bakócz-kápolna, amelyet a bazilika építésekor a XIX. században áthelyezve megőriztek az utókornak, ugyanígy várja a látogatókat - közölte Varga Lajos a közleményben.

A tájékoztatás szerint a Reneszánsz év hivatalos honlapján megtekinthető, hogy a védnökök egyike Várszegi Asztrik püspök, pannonhalmi főapát.

A Népszabadság múlt szombati számában Kaján Imre muzeológus, a Nemzeti Kulturális Alap múzeumi kollégiumának elnöke arról írt, hogy "A +történelmi+ egyházak a közgyűjteményeik fenntartását szolgáló költségvetési támogatás idei jelentős csökkentése miatt +bojkottálják+ a Reneszánsz év 2008 kiállításait. Azaz: nem adják műtárgyaikat a tervezett országos bemutatókra. (...) Nem érthető, hogyan tekinthetik az egyházak pusztán sajátjuknak azokat a magyar történelem évszázadait reprezentáló műtárgyakat, amelyeket ők őriznek."

A kulturális kormányzat Mátyás király trónra lépésének 550. évfordulója alkalmából hirdette meg a Reneszánsz évét, az eseménysorozatot hétfőn este nyitotta meg Hiller István oktatási és kulturális miniszter Budapesten, a Néprajzi Múzeumban.

A mintegy százötven rendezvény - kiállítás, konferencia, gasztronómiai esemény - Mátyás király korát és szellemiségét, a reneszánsz és a humanizmus hagyományait, tudományos, kulturális, művészeti értékeit, az akkori Európát formáló világképet idézi fel a közgyűjtemények segítségével.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását