2024. május 14. - Bonifác

Segítség a fogyatékossággal élő hallgatóknak

Útiköltség térítéssel, speciális tanulást segítő eszközökkel, korrepetálással és sajátosan kialakított kollégiumi szobákkal segíti a fogyatékossággal élő hallgatók tanulását a gyöngyösi Károly Róbert Főiskola (KRF) - tájékoztatta hétfőn az MTI az intézmén
2008. január 21. hétfő 09:38 - Hírextra

A program keretében a KRF a többi között személyi segítők foglalkoztatásával, speciális jegyzetekkel, a halláskárosultak számára diktafonok, a látássérülteknek nagyméretű képernyők, braille írásos billentyűzetek és nyomtatók, felolvasó programok biztosításával támogatja a mozgás-, hallás-, vagy látássérült diákokat - közölte Ocela Tibor.

Ugyanakkor a fogyatékossághoz igazodó felkészítést és vizsgáztatást is működtetnek a jövőben, sőt szükség esetén nyelvvizsgamentességet is kaphat a sérült diák - tette hozzá.

A referens elmondta, hogy épületrekonstrukció keretében megvalósult a fizikai akadálymentesítés is. Több liftet és rámpát, valamint speciális mosdókat és előadótermeket alakítottak ki, míg a Károly Róbert Főiskolához tartozó diákhotel szobái ideális lakhelyet biztosítanak a fogyatékkal élő hallgatóknak.

A kisgyermeküket nevelő hallgatók úgynevezett baba-mama szobát vehetnek igénybe, illetve szükség esetén a gyermekfelügyelet is megoldható - ismertette a program főbb elemeit a szóvivő.

Mindennek kapcsán emlékeztetett arra: a felsőoktatási esélyegyenlőségről szóló kormányrendelet csupán azt szabályozza, hogy a halmozottan hátrányos helyzetű és fogyatékossággal élő felvételizők többletpontokra számíthatnak.

A felvételt követően azonban a felsőoktatási intézmények saját maguk felelősek az esélyegyenlőség további biztosításáért. Vagyis az intézmények maguk dönthetik el, hogy mennyit áldoznak forrásaikból a pozitív megkülönböztetésre - mondta Ocela Tibor.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását