2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

Emberi harmóniák

A Pannon Filharmonikusok ismét meghirdeti négy koncertből álló budapesti bérletét, az idén Harmonia Humana címmel. A vasárnap induló sorozat helyszíne ezúttal is a budapesti Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem - közölte az együttes sajtóreferense, Gráf O
2008. január 21. hétfő 16:57 - Hírextra
A pécsi zenekar ezen kívül is hallható majd a Művészetek Palotájában, a Magyar Szimfonikus Körkép című sorozat keretében.

Az első bérleti hangversenyre neves olasz vendégművészt hívtak meg: Massimo Quarta Brahms D-dúr hegedűversenyét adja elő, azon a Stradivari-hegedűn, amelyet egy milánói alapítvány kölcsönöz számára, és amely eredetileg David Ojsztrah hangszere volt.

Brahms hegedűversenye igazi próbatétel nem csupán a szólista, hanem a zenekari tagok számára is - véli az est karmestere, Hamar Zsolt. A művet az 1879-ben mutatta be a lipcsei Gewandhaus zenekarával Joachim József, a világhírű, magyar származású hegedűművész. A bemutatót a szerző vezényelte.

A német romantikus komponista darabját két francia mű keretezi: Eric Satie Gymnopédies című művének három tételéből kettőt Debussy hangszerelt meg. Satie szarkasztikus gúnnyal üzen hadat a romantikának.

Igaza volt-e? - a koncerten eldönthető, reméli a programot összeállító zeneigazgató, hiszen a Brahms-hegedűverseny után egy szokatlan expresszivitású mű következik: César Franck d-moll szimfóniája.

Cesar Franck egyetlen szimfóniát írt. Egész életében hagyománytisztelőnek bizonyult, szimfóniája a hagyományokkal ellentétben mégis háromtételes. Feltételezhető, hogy Liszt Ferenc szimfonikus költeményeinek hatására választotta a háromtételes formát, melynek minden tételét tematikus rokonság fűzi össze.

Hamar Zsolt, a Pannon Filharmonikusok zeneigazgatója és vezető karmestere a Zeneakadémia zeneszerzés szakát Petrovics Emil osztályában végezte, a karmesterképző szakon Lukács Ervin és Gál Tamás volt a tanára. 1995-ben kiváló eredménnyel diplomázott, s ugyanebben az esztendőben a Magyar Televízió 8. Nemzetközi Karmesterversenyén 2. helyezett lett és ő vehette át a közönségdíjat is.

2000 őszétől a Pécsi Szimfonikus Zenekar (mai nevén: Pannon Filharmonikusok - Pécs) vezető karmestere és művészeti igazgatója. 2001 őszétől a Magyar Állami Operaház karmestere, ugyanettől az évtől az Orchestra Padova e Veneto állandó vendégkarmestere, majd első karmestere.

2007-ben debütált a Zürichi Operában, amely a világ tíz legrangosabb operaházának egyike. A 2007/2008-as évadban három premier színpadra állítása és két produkció felújítása szerepel a programban Hamar Zsolt vezényletével.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását