2024. május 4. - Mónika, Flórián

Ártanak a bioüzemanyagok?

A bioüzemanyagok többsége többet árt, mint segít a környezetnek, ezért az angol kormánynak moratóriumot kellene bevezetnie ezek arányának növelésére - állapította meg egy brit alsóházi bizottság hétfőn. "A jelenlegi bioüzemanyagok többsége a környezet egé
2008. január 21. hétfő 14:06 - Hírextra
A bioüzemanyagok, amelyek nem véges nyersanyagforrásból, hanem termesztett növényi nyersanyagokból származnak, a fosszilis energiaforrásokat helyettesítve csökkenthetik a globális felmelegedést okozó gázok kibocsátását. Erre a célra többek között gabonát, cukorrépát, burgonyát és különböző növényi olajakat használnak.

A brit törvényhozás határozata alapján 2010-re a szigetország útjain a hagyományos üzemanyagok öt százalékát bioüzemanyaggal kell kiváltani. A Királyi Természettudományos Akadémia múlt héten közzétett jelentése szerint a kormány utasításai azonban kevés hatással lehetnek a klímaváltozásra, mert az üvegházhatást okozó gázok csökkentéséről nem rendelkeznek.

Az EAC jelentése szerint a bioüzemanyagok előállítására használt jelenlegi technológiák az élelmiszerárak emelkedését, a fejlődő országokban pedig élelmiszerbiztonsági problémákat is okozhatnak. A sokat emlegetett másodikgenerációs üzemanyag-előállítás, amely főként növényi hulladékokra épülne az élelmiszeripari alapanyagok helyett, még kutatás alatt áll. A bizottság szerint az új technológiák bevezetésére még jó pár évet várni kell.

A brit farmerek szövetsége (NFU) elutasítja az EAC jelentését, szerintük a bioüzemanyag az egyetlen megoldás a közúti közlekedésből származó - a szigetország károsanyag-kibocsátásának egynegyedét kitevő - gázok csökkentésére.

"A fosszilis üzemanyagokhoz képest a brit biodízel 53 százalékkal, a gabonából készült bioetanol pedig 64 százalékkal csökkenti az üvegházhatást okozó gázokat" - mondta Peter Kendall, az NFU elnöke.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását