2024. április 27. - Zita

A Fidesz tiltakozik

A Fidesz azt követeli a kormánytól, vonja vissza azt az FVM-rendeletet, amely bérleti joghoz kapcsolódó támogatási jogosultságot biztosít örök időre a termőföld bérlőinek - mondta a párt agrárpolitikusa hétfőn, Budapesten.
2008. január 21. hétfő 13:40 - Hírextra
Az agrártárca által tavaly ősszel meghozott rendelet sérti a magyar gazdák érdekeit, hiszen a bérlőknek örök időre megadja a támogatási jogosultságot, ami akkor is érvényes, ha felhagynak a föld megművelésével - közölte Font Sándor sajtótájékoztatón. Hozzátette: ezáltal a föld tulajdonosai hátrányos helyzetbe kerülnek, földjük elértéktelenedik.

A politikus közölte: az EU be kívánja vezetni a következő öt évben az úgynevezett közvetlen farm alapú támogatást, ám a megvalósítás terén hagy mozgásteret az egyes tagországoknak. Magyarországon e rendszer bevezetésének első lépéseként az agrártárca tavaly meghozott egy rendeletet, amely szerint a gazdáknak 2007-ben kellett nyilatkozniuk - a 2006-os év alapján - a támogatási jogosultságról.

Font Sándor közölte: azok kapták meg a támogatási jogosultságot, akik a föld bérlői. Hozzátette: ez a jog örök időre szól, örökölhető, eladható vagyoni jellegű jog.

A párt szerint elfogadhatatlan ez a rendelet, hiszen a bérlőkkel szemben a föld tulajdonosainak nincs joguk a földalapú támogatáshoz, és a bérlőnek a jog megszerzését követően nem kötelessége termelni az adott földterületen. Elfogadhatatlan ez a rendelet azért is - mondta -, mert ha a bérlő távozik, és a tulajdonos maga kívánja földjét művelni, akkor ehhez már nem kaphat földalapú támogatást. Ráadásul a tulajdonosnak a bérlő által visszaadott föld - a támogatási jogosultság nélkül - kevéssé értékes.

Font Sándor szerint a rendelet miatt a földtulajdonosok - akik korábban bérbe adták tulajdonukat - óriási vagyonvesztést szenvednek el.

A Fidesz úgy véli, ez a rendelet sérti a tulajdonjogot és a verseny szabadságát, ezért az Alkotmánybírósághoz fordul.

Mint mondta, nem kétséges, hogy a magyar kormány a gazdákkal szemben a nagytőke érdekeit képviseli e rendeletében is.

A politikus kifejtette: ez a rendelet szociális, mezőgazdasági és környezetvédelmi tragédiához vezet. Szociális tragédiához azért, mert vagyontalanná teszi a földtulajdonosok egy részét. Mezőgazdaságit, mert a föld egy részén lehetetlen termelni, hiszen nem jár hozzá földalapú támogatás. De környezetvédelmi válságot is okoz, hiszen a termőföld egy része megműveletlenül, parlagon marad.

Font Sándor Közölte: ma Magyarországon egymillió földtulajdonos van, s mintegy 200 ezer a földhasználók száma.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását