2024. április 26. - Ervin

Illem az eljegyzésen

A kisebbfajta lakodalomtól az eljegyzési szertartás elhagyásáig számos szokás van divatban, ami a XXI. századi lánykérést illeti. Az eljegyzési szokások sokat változtak az elmúlt években - ez derül ki a szakfolyóiratokból.
2008. január 20. vasárnap 10:45 - Hírextra
Ma a végletek uralkodnak ezen a téren: előfordul, hogy a fiatalok együtt választják ki a jegygyűrűt a boltban, és közösen is fizetnek, és csak utólag szólnak a szülőknek eme elhatározásukról. De az sem ritka, hogy kisebb fajta ceremóniás, lakodalmi szintű vendéglátást szerveznek - olykor inkább az idősebb családtagok nyomására.

Amíg az amerikai filmekben a lánykérés gyakran egy elegáns étteremben történik, amikor a leendő férj előveszi a kis bársonytokból a gyémánttal díszített eljegyzési gyűrűt, (honnan tudja a méretet?) addig Magyarországon ez többnyire úgy zajlik, hogy a jegygyűrűt többnyire együtt választja ki a pár, előtte számos ékszerboltba benyitva, katalógust végigböngészve. Az sem ritka, hogy egyedi tervezésű gyűrűket csináltatnak maguknak.

Ha háznál van az eljegyzés, akkor néhány alapvető szabályt be kell tartani. Az alkalmat előre tudatni szükséges a két szülőpárral, akiknek időt kell hagyni, hogy az eseményre felkészüljenek. Bár nem estélyibe kell felöltözni, természetes az alkalmibb jellegű ruha, de előtte nem árt fodrászhoz se elmenni.

A lányos háznál szokás a megvendégelés. Jó előre tisztázni kell, hogy vasárnapi ebédből, bőséges vacsorából vagy kora esti hideg büféből áll majd a vendéglátás. A pezsgő elengedhetetlen kellék, akárcsak az üdítők, hiszen bizonyára többen autóval érkeznek és jelen lehetnek gyerekek is.

A vőlegény mindig két csokorral érkezzen - tanácsolja az egyik esküvői magazin szakértője -, az egyik a menyasszonynak, a másik az örömanyának szól. A menyasszonynak szóló ne legyen nagy és drága és ne hasonlítson az esküvőnél viselt kompozícióra, de azért elvárható, hogy egyedi, hangulatos, stílusos bokrétát köttessen a vőlegény.

Egyes családoknál szokás, hogy ilyenkor megajándékozzák a párt, inkább csak valamiféle jelképes, a nagy napra emlékeztető tárggyal, semmi esetre sem nászajándék szintű legyen a meglepetés.

Esküvőszervezők azt is tudni vélik, hogy az eljegyzési ebédnél vagy vacsoránál sem mellékes az ültetési rend. A fiatal pár egymás mellett ül, mellettük a szüleik - és nem velük szemben.
A lánykérés történhet a vacsora megkezdése előtt, az ünnepi torta felvágásakor vagy a koccintáskor. A gyűrűt a bal kéz gyűrűs ujjára húzzák fel és az esküvőn húzzák át a jobb kézre.
Az ebédnél vagy vacsoránál természetes téma az esküvő megtervezése, szóba jöhet, hogy hol laknak majd a fiatalok, hol lesz a nászút. Újabban a fiatalok összetegeződnek egymás szüleivel ilyenkor - és nem anyukának vagy apukának szólítják őket, mint hajdanán, amely szokást sokan akkor sem szerették.

Amint arra az Esküvői divat című magazin honlapja is figyelmezett: az eljegyzés felbontása jogi következményekkel járhat. Meghiúsulás esetén vissza lehet követelni a nagy értékű ajándékokat, ha a másik fél felbontásra adott okot - ilyen lehet a hűtlenség vagy az eltitkolt súlyos betegség is -, de az is megesik, hogy akkor is visszakövetelik az ajándékokat, ha nincs jelentősebb ok a szakításra.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását