2024. április 25. - Márk

Nem gátolja a véralvadást a fokhagyma

Nem csökkenti a véralvadást a fokhagyma - mutatta ki osztrák kutatók vizsgálódása. A fokhagyma évezredek óta az egyik legtöbbet ajánlott természetgyógyászati készítmény, és a legújabb vizsgálatok is jelezték, hogy csökkenti a vérnyomást, a koleszterint és
2007. december 10. hétfő 10:11 - Hírextra

Föltételezték azonban azt is, hogy csökkenti a vér alvadékonyságát, ami a szívbetegségek szempontjából igen jó lenne, de az eddigi eredmények ellentmondóak voltak. Bécsben egy osztrák kutatócsoport a minap 18 egészséges önkéntesnek adott véletlenszerű kiosztásban fokhagymával fűszerezett ételt és fokhagyma nélkülit.

A vizsgált személyektől vért vettek étkezés előtt, majd öt óra múlva és műszerekkel mérték a véralvadásban alapvető szerepet játszó vérlemezkék állapotát, reakcióképességét. Az egészséges emberek véralvadása tökéletesen normális volt a fűszeres étel előtt, de a kutatók meglepetésére sem az egyszeri-, sem az ismételt fokhagymás étkezés nem befolyásolta a vérlemezkék működését.

Az Anesthesia and Analgesia című tudományos folyóirat legújabb számában közölt cikkükben az osztrák szakemberek hangsúlyozzák, hogy nem tűnik megalapozottnak a félelem, hogy műtét után a beteg ne egyen fokhagymás ételt, mert az fokozza a vérzést.

A kutatók úgy vélik: további vizsgálatokra van szükség annak tisztázására, hogy a fokhagyma milyen kölcsönhatásba léphet a különböző, véralvadást gátló gyógyszerekkel.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását