2024. április 29. - Péter

Gyászol a Magyar Gárda

A Magyar Gárda felvonulást és beszédeket tartott az iskolai verekedésben halálos sérülést szenvedett fiú emlékére. A szónok hangsúlyozta, hogy a gárda nem cigányellenes, majd felolvasták a vélten vagy tudottan romák elkövette bűneseteket a közelmúltból. A
2008. január 20. vasárnap 19:29 - Tálos Lőrinc
Ismét demonstrált a Magyar Gárda. Mindaz ellen tiltakoznak, amit a többségi társadalom el nem hanyagyolható része a cigánysághoz szokott kötni. Azok szerint akadályozzák a minőségi oktatást a jelenlétükkel, rézkábelt lopnak és megkéselik egymást. Hiába hangoztatják, hogy nem a cigányság ellen lépnek fel, azt senki nem hiszi el. Sem a közvélemény, sem a szimpatizánsok. A gárdát támogató, de annak kötelékébe nem tartozó jelenlévők helyesléséből ezt lehetett leszűrni.

Csendes menetelés

A rendezvény a gárda egyensapkásainak fáklyával bemutatott alaki gyakorlatával kezdődött. A masírozás után a szabályosan felsorakozott para- vagy kvázmilitánsok fegyelmezetten álltak, mint a cövek és arcizmuk sem rándult a beszédet mondó Dósa István azon a bejelentésre, hogy roma áldozatról emlékeznek meg, és ők tulajdonképpen nem cigánygyülölők, csak annak látszanak. „A Magyar Gárdát megalakulása óta támadja a politikai elit egésze azzal az ürüggyel, hogy rasszista, kirekesztő politika eszköze, amely a gyűlölet üzenetét hordozza, és a kisebbségek elleni támadásokra szövetkezett. […] A helyi roma vezetőktől és az önkormányzat felelős vezetőitől, úgy tudjuk Roland roma származású volt, ha nem vették volna el esélyét az életre, valószínűleg hasznos, tanult és dolgos tagja lett volna a társadalomnak, tehetett volna a cigányság felemelkedéséért. A Magyar Gárda kegyelettel és tisztelettel emlékezik meg a fiatal áldozatról. Tisztelgésünk Roland emléke előtt túl kíván mutatni a nagyon is helyénvaló emberi gesztuson, azt kívánja demonstrálni, hogy a Gárda nem tesz különbséget áldozat és áldozat között sem faji, sem más alapon.” Dósa szavait némileg megcáfolva beszédét egy felsorolás követte, amiben – igaz nem az áldozatok, hanem az elkövetők között – különbséget tettek. Csak azokat az ismert eseteket hallhattuk, ahol tudvalevően romák voltak az elkövetők, vagy azokat, ahol azt könnyű elhinni. Színesfémtolvajlások, utcai verekedések képzték tárgyát a sejtetésnek. Maga az esetek rövid ismertetése egy csöppet kínosra sikeredett. A fiatal hölgy, akire ez a feladat hárult erős lámpalázban szenvedett, többször belezavarodott a papírjaiba és a nyelve is meg-megbicsaklott néha. Egyszer még egy 2008 szeptemberi bűnesetet is megemlített. A közönség egy része követelte, hogy nevezzék meg az elkövetőket. Elmondhatjuk a régi viccel élve, hogy cigányellenesség az nem volt, csak igény rá. Ekkor hallhattuk először a később is előkerülő eszkimózást. A bejelentett rendezvény viszonylag csendesen lezajlott, ám akkor előkerült Kende Péter.

Szórványos zsidózás

A bulvár-lejárató Orbán könyv szerzője régóta szálka a radikális jobboldal szemében. Hatalomra segítette a kommunisákat, akárcsak a Heti Hetes. A Kendére rontó szimpatizánsokat a Magyar Gárda sárga mellényes szervezői próbálták megvédeni. Nyilván érezték a negatív sajtóvisszhang jeges lehelletét a tarkójukon. Az írót öntestükkel védő, és őt távozásra megkérő rendezők néha azt kiáltották a tömegnek: „Hagyjátok a Kendét! Ezért jött ide!” A nagyjából kétszáz tüntető azonnal köréje gyűlt, mint verebek a kenyérhéjra és válogatott sértéseket vágott a fejéhez. Egy idősebb úr fenyegető ujjal magyarázott neki, hogy mit azt nem lehetett érteni a hangzavarban. Az elhangzott kérdésre: „Miért jött ez ide provokálni?” nem nehéz válaszolni. Azért mert sikerült neki. Lakmuszpapírként alámerülve, kimutatta a zsidózásra való hajlamot. A kazározás, és az elcsépelt büdöszsidó mellett erősebb hangok is megszólatak. Egy hajléktalan kinézetű férfi arra bíztatta a többieket, hogy a „Tegyétek vonatra!” skandálásához csatlakozzanak. Ízelítőül néhány a gárdaszimpatizánsok véleményéből: „Tartoztassák le!” „Bilincsbe Kendével!” A rendőrök felé: „A gyilkosokat véditek, a magyar állampolgárt nem!” „Vigyétek Tel-Avivig!” Kommentárként: „Menjen innen az az ember, nem kell itten provokálni, milyen dolog ez?” „Menekül a gyáva féreg!” „Mit keres itt ez a piszkos... (Az adatközlő bizonytalanul elhallgat)” Kende Péternek: „Rohadt büdös zsidó, minek jöttél ide?” „Te zsidók szégyene, te mocsok!” Kende Pétert végül a rendőrség vette gyűrűbe, és úgy kísérték a Rókus Korházhoz közel álló rendőrségi buszhoz, ami előtt REBISZ-esek álltak sorfalat, lehetőséget adva a megszállott tüntetők kedvelt szórakozásának, a farkasszemet nézésnek. A fenyegető pózt roppantul élvező sorfal-elem az azonosító hollétét firtató kérdésre tonfával kocogtatja meg a vállán látható, kicsiny, csillogó fémdarabot. Ember legyen a talpán, aki el tudja olvasni egy lépés távolságból. Felmerül egy pillanatra a papírt tollat ragadó túlvezérelt nyugdíjas képe, amint szemüveget csippent és közelhajolva a rend éber őréhez jegyzetelni kezd, de annyira életszerűtlennek tartjuk, hogy megállapítjuk: Keleten a helyzet változatlan. Cekkeres nénik randalíroznak az utcán a „nemzetközi összeesküvés” feletti felháborodásuknak hangot adva, a rendőrség meg kijátssza az azonosító körüli jogszabályokat. Azután, hogy a rendőrbusz elhaladt az e helyütt közutálatnak örvendő Kende Péterrel, egy feltüzelődött nyugdíjas hölgy a médiát vette célkeresztbe és heves szavakkal támadt az eseményeket dokumentáló Polgár Tamásnak. Társaságának egy fiatal hölgytagja emígy csillapítgatta: Mama! Ő a TomCat, ő velünk van!”
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gondolataink témában
Szívesen látná Orbán Viktort köztársasági elnökként?
Szó sem lehet róla
Jobb lenne, mint miniszterelnökként
Teljesen hidegen hagy
Csak, ha nincs más elfogadható jelölt
Igen, alkalmas a posztra
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását