2024. április 19. - Emma

Kegyeleti megemlékezés

Két évvel ezelőtt, 2006. január 19-én zuhant le a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Hejce térségében a szlovák légierő AN-24-es csapatszállító repülőgépe; a tragédiában 42 katona vesztette életét, rájuk emlékeztek szombat délután a településen a tavaly májusban
2008. január 19. szombat 16:53 - Hírextra

Azok a katonák, akik a Hejce fölötti hegyen életüket vesztették, idegen földön harcoltak a szabadságért, számunkra, akik régóta nyugodt körülmények között élünk, furcsa ez, mert elszoktunk tőle, hogy a szabadságért igenis harcolni kell - mondta Frantisek Kasicky, a Szlovák Köztársaság védelmi minisztere azt követően, hogy megkoszorúzta az emlékművet.

A miniszter beszédében a mai kor hőseinek nevezte az elesett harcosokat, akik a koszovói békemisszióból hazatérve az
otthon örömére készültek, de ez nem adatott meg nekik, életüket áldozták a szülőföldre való visszatéréskor.

Vadai Ágnes, a magyar honvédelmi tárca államtitkára - aki szintén koszorút helyezett el az emlékműnél - beszédében úgy fogalmazott: régen úgy tartották, hogy a halál a katona társa. Kíséri, folyamatosan mellette van, csak a találkozás időpontja bizonytalan.

Ma már ez nincs így, ezért a katonák halála is éppen olyan tragédia, mint más embereké - tette hozzá, majd méltatta a a hejceiek helytállását, segítőkészségét, amelyet a tragédia idején mutattak meg, a hozzátartozókat pedig arról biztosította, hogy a magyar honvédség megőrzi a szlovák katonák emlékét.

A szlovák hadsereg háború utáni történetének legsúlyosabb tragédiája 2006. január 19-én, csütörtökön este történt. A Koszovóból Kassa felé tartó AN-24-es katonai repülőn a személyzettel együtt 43-an utaztak, ám közülük egy kivételével senki sem térhetett haza. A gép nekiütközött a Hejce fölött magasodó 700 méteres Borsó-hegynek, a kassai repülőtértől harminc kilométerre.

A szombati kegyeleti ünnepséget követően - amelyen egyaránt részt vettek az áldozatok családtagjai, katonák, a magyar és a szlovák vezérkari főnök - a helyi római katolikus templomban gyászmisét tartottak a szlovák katonák emlékére.

A baleset helyszínén, a hétszáz méter magas hegyen obeliszk és 42 kopjafa emlékeztet a tragédiára, a szerencsétlenségben elhunyt békefenntartókra.



biy \ kgó

MTI 2008. január 19., szombat 16:28

Információ

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását