2024. május 2. - Zsigmond

Támogatja az MDF a Fidesz kezdeményezését

Az MDF országgyűlési képviselőcsoportja támogatja az Országgyűlésben a Fidesz népszavazási kezdeményezését az egészségbiztosítási törvényről - jelentette be Herényi Károly, a Magyar Demokrata Fórum frakcióvezetője pénteken.
2008. január 18. péntek 17:17 - Hírextra

"A Magyar Demokrata Fórum minden törvényes lépést megtesz annak érdekében, hogy ne léphessen életbe az új egészségbiztosításról szóló, sok kockázattal járó törvény. Ezért az MDF országgyűlési képviselőcsoportja a Parlamentben támogatja a Fidesz kezdeményezését, és ha azt az Országgyűlésben az MSZP-SZDSZ többség leszavazza, úgy az MDF az Alkotmánybírósághoz fordul" - olvasható az MTI-hez eljutatott közleményben.

A Magyar Demokrata Fórum szóvivője korábban a Fidesz tandíjról, vizitdíjról és a kórházi napidíjról szóló népszavazásával kapcsolatban hangsúlyozta: az MDF szerint a parlamentben kell megoldani a kérdéseket. Az ilyen jellegű népszavazási kampány a pártok erőfitogtatása, művi kampány, amit a pártok egymás kijátszására használnak fel - tette hozzá egy héttel ezelőtt Kerék-Bárczy Szabolcs.
A Fidesz frakcióvezetője csütörtökön jelentette be, hogy pártja megerősítő népszavazást kezdeményez az egészségbiztosítási törvényről az Országgyűlésben.

A határozati javaslatot az első ülésnapon, február 11-én nyújtják be, erről a parlamentnek következő ülésén szavaznia kell - mondta az MTI érdeklődésére Navracsics Tibvor. Hozzátette: bízik abban, hogy sikerül elfogadtatniuk a javaslatot, amelyhez egyébként egyszerű többség kell.

A házszabály szerint az Országgyűlés által elfogadott, de a köztársasági elnök által még alá nem írt törvény népszavazással történő megerősítését legkésőbb a zárószavazás befejezésekor, írásban lehet kérni. Az Országgyűlés a zárószavazást követő ülésen határoz a népszavazásra bocsátásról.
Ha az Országgyűlés elrendelte a törvény népszavazásra bocsátását, a törvényt akkor kell a köztársasági elnökhöz aláírásra megküldeni, ha azt a referendum megerősítette.

A távirati iroda által megkérdezett szakértők szerint vitákra lehet számítani a Fidesz kezdeményezte megerősítő népszavazás kapcsán, mert hiányoznak a gyakorlati szabályok, és eddig nem volt példa arra, hogy egy törvény népszavazással való megerősítését kérjék a képviselők.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását