2024. április 24. - György

Magyar Gárda Józsefvárosban

Demonstrációt tartott péntek délután a Magyar Gárda Budapest VIII. kerületben, a Józsefvárosban, mint meghirdették, a közbiztonság romlása és a kiszolgáltatottság ellen; a gárdisták mellett több mint száz szimpatizáns is részt vett a tüntetésen.
2008. január 18. péntek 20:10 - Hírextra

A tüntetést azért szervezte a gárda, amelynek egyébként a feloszlatását kérte az ügyészség, a józsefvárosi Széchenyi István Gyakorló Kereskedelmi Szakközépiskola és Gimnázium környékére, mert ebbe a Vas utcai iskolába járt az a 18 éves fiú, akit a múlt héten egy osztálytermi összeszólalkozást követően egyik osztálytársa - a gyanú szerint - az utcán annyira megvert, hogy a fiú nem sokkal később belehalt sérüléseibe.

Dósa István, a Magyar Gárda főparancsnoka azt mondta: nem kívánnak rendőrségi szerepet játszani, de ha az állami feladatot a rendőrség nem tudja ellátni és tehetetlen, "élniük kell a protestálás feladatával".

Véleménye szerint "etnikai bomba ketyeg az országban és ezt nem hatástalaníthatja sem kormányfői maszatolás, sem a gárda elleni gyűlöletkeltés".

A rendezvényen mintegy 50 egyenruhás gárdista és több mint száz árpádsávos zászlót lengető demonstráló jelent meg és gyertyát gyújtottak annak az épületnek a falánál, ahol a tragikus végű bántalmazás megtörtént.

A demonstráción megjelent Kende Péter író, újságíró is, akit a demonstráció végén a tüntetők bántalmazni akartak, ezért őt, kérésére, a rohamrendőrök menekítették ki újságírók kíséretében a folyamatosan zsidózó támadók közül.

Kende Pétert egy rendőrautóba ültették és az egyenruhások vitték el a helyszínről. Az újságíró az MTI-nek azt mondta, azért jelent meg a Magyar Gárda demonstrációján, mert saját fülével kívánta hallani a gárdisták cigányellenes kirohanásait. Kende Péter jelen volt múlt év decemberében a Magyar Gárda tatárszentgyörgyi cigányellenes tüntetésén, valamint a kerepesi megmozduláson is.

Demszky Gábor még csütörtökön levélben kérte a pártok fővárosi frakcióvezetőit, hogy pénteken közösen lépjenek fel a Magyar Gárda ellen.

A főpolgármester péntek délben, a Vas utcai iskola előtt tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy hazugság a VIII. kerületi bűnözés fellángolásáról beszélni. Az elmúlt években felére csökkent azon bűncselekmények száma, amelyek igazán irritálják a lakosságot - tette hozzá Demszky Gábor.
Az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) ugyancsak tiltakozott pénteken a Magyar Gárda esti felvonulása miatt, és visszautasítottak minden olyan rendezvényt, amely a társadalmi békét, a szolidaritást és a békés egymás mellett élést veszélyezteti.

Ifj. Bogdán János, az OCÖ szóvivője az MTI-vel közölte: közölte: kérik a bíróságot, hogy mihamarabb döntsön a Magyar Gárda feloszlatását kezdeményező ügyészségi keresetről.

A Magyar Gárda Kulturális és Hagyományőrző Egyesület feloszlatását még tavaly december közepén kérte a Fővárosi Főügyészség közigazgatási jogi osztálya, mert álláspontjuk szerint a Magyar Gárda az egyesületi törvénybe ütközően gyakorolta tevékenységét.

A Magyar Gárdát 2007 júniusában tíz alapítóval jegyeztette be Vona Gábor, a Jobbik elnöke. Önmagukat hagyományőrző és kulturális egyesületként jelölték meg, amelynek célja a "nemzeti önvédelem kereteinek" megteremtése.

Tavaly például december 9-én a Pest megyei Tatárszentgyörgyön tartott felvonulást a Magyar Gárda 260 tagja.

A demonstráción Bíber József, a Jobbik alelnöke úgy fogalmazott: a Jobbik rendpárti, rendet akar Magyarországon, és megvédi az állampolgárokat minden bűnözőtől. Kijelentette: szervezetük a halálbüntetés visszaállítását szorgalmazza, és új cigányprogramot hirdetnek. A Jobbik szerint el kell törölni a romákkal szemben alkalmazott pozitív diszkriminációt; véleményük szerint a cigányság problémáját csak szegregációval lehet megoldani.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását