2024. május 14. - Bonifác

Elektronika bénulás ellen?

A gerincvelő sérülése miatt tolókocsiba kényszerülőknek jelenthet biztatást, hogy egy amerikai kutatóintézetben olyan elektronikus készüléket dolgoztak ki, amely a sérült testszakaszba beépítve elektróda-nyalábjaival impulzusokat ad, s ezek révén az addig
2008. január 18. péntek 10:30 - Hírextra

Újabb fejlesztések után akár önálló mozgásképességüket is visszaadhatja a készülék - bizakodnak a kutatók.

Az egyik legszörnyűbb baleseti következmény a gerincvelő egy részének sérülése, ugyanis a sérülés - helyétől függően -, a gerincvelőben futó fő idegrendszernek valamilyen mozgást vezérlő részét teszi működésképtelenné. Például a hanyatteséseknél gyakori gerincsérülés gyakran deréktól lefelé megbénítja a testet, a lábakat.

Az ilyen balesetek okozta bénulások meggyógyítására dolgoztak ki az Indiana államban (USA) működő Purdue University kutatói egy elektromos árammezőkkel működő berendezést, amelynek gyártását már meg is kezdte a Cybekinetics Neurotechnology System nevű vállalat. Közlésük szerint az Andara OFS elnevezésű készülék lényege, hogy a sérült testébe ültethető kicsi akkumulátor dobozából három-három elektródát vezetnek be a páciens álló testhelyzetében, a gerincvelő sérült része fölé és alá. A felső, negatív pólusú elektródatrióból a negatív alsók felé tartó áram számottevő elektromos-mezőt gerjeszt. Ez a kisfeszültségű, lüktető elektromos tér hatékonyan serkenti a sérült gerincvelő sejtjeinek a visszaépülését.

A klinikai kísérletek során a páciensek a sérült végtag érintésekor először csak a fájdalmat és a meleg tárgyakkal való érintkezést kezdték észlelni. Már ez is elég arra, hogy kínos ütközéseket, vagy az érzéktelen testrésszel forró tárgyak megérintését elkerüljék. A kutatók most abban bíznak, hogy a további munkjáukhoz már az idén megkapják az egészségügyi tárca engedélyét és támogatását, mert meggyőződésük, hogy a továbbfejlesztett készülékkel a bénult részek is újra mozgathatóvá válhatnak.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását