2024. április 18. - Andrea, Ilma

A Magyar Gárda szélsőjobboldali a veszprémi érsek szerint

Szélsőjobboldali szervezetnek nevezte a Magyar Gárdát Márfi Gyula veszprémi érsek az MTI-nek tett nyilatkozatában pénteken. Ezt annak kapcsán mondta, hogy utasítására a főegyházmegyéjébe tartozó Simon Gábor keszthelyi káplán elállt attól a szándékától, ho
2008. január 18. péntek 13:09 - Hírextra
"A Magyar Gárda szélsőjobboldali szervezet" - jelentette ki Márfi Gyula, majd hozzátette: pragmatikus megfontolásból döntött így, mert "nem akarja kitenni egyházát annak a gyanúnak", hogy szélsőjobboldalinak nevezzék őket, másrészt pedig politikával egyáltalán nem kívánnak foglalkozni.

A veszprémi érsek hozzátette, hogy Simon Gábor hibát követett volna el, ha a Magyar Gárdához kapcsolódó eseményen részt vett volna, noha őt lelkiismeretes papnak ismeri. A Magyar Gárdától való elhatárolódásra az érsek telefonon szólította fel beosztottját, aki felettesének döntését elfogadta.

Mindeközben a Hírszerző internetes portál arról tájékoztatott, hogy roma politikusok levélben tiltakoztak Erdő Péter bíboros prímásnál, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnökénél a keszthelyi Magyar Gárda szombati irodaavató ünnepségével kapcsolatban. Mivel levelük megírásakor még nem tudták, hogy Simon Gábor nem vesz részt az eseményen, külön is sérelmezték a katolikus pap szerepvállalását a szombatra tervezett ceremónián.

Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Alapítvány elnöke, Teleki László, MSZP-s országgyűlési képviselő és Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat elnöke szerdai keltezésű levelükben hangot adtak azon kételyeiknek, hogy a keszthelyi plébános valóban az evangélium szellemét képviselte volna-e a szervezet zászlójának megáldásakor. Megfogalmazásuk szerint "a magyarországi cigányságot megdöbbenti az újabb kooperáció az önök egyházának egyes tagjai és a rasszista félkatonai szervezet között".

A roma politikusok arra is emlékeztettek, hogy tavaly augusztus 20-án a budai várban Dévényi Ferenc katolikus pap áldotta meg a gárda zászlóját, s hogy a Magyar Katolikus Egyház akkor "magánakciónak" minősítette az eseményt a politikai és civil szervezetek tiltakozása után.

A levélben szerepel az is, hogy tavaly "advent első napján Frajna András kerepesi plébános előbb a templom bejáratánál az egyéb egyházi hirdetmények mellett, majd a szentmise után szóban is többes szám első személyben beszélt a Magyar Gárda felvonulásáról, és részvételre buzdította a hívőket".

Az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye sajtószóvivője, Tóth János Csaba pénteken arról tájékoztatta az MTI-t, hogy Erdő Péter a hét közepétől külföldön tartózkodik, hivatalához pedig még nem jutott el a roma politikusok levele. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a keszthelyi káplán esete nem a püspöki konferencia kompetenciájába, hanem feletteséhez, a veszprémi főegyházmegye vezetőjéhez, Márfi Gyula érsekhez tartozik.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia sajtóirodája tudatta az MTI-vel, hogy egyelőre ők sem kapták meg a roma politikusok levelét.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását