2024. április 20. - Tivadar

A leukémia titkai

Brit kutatóknak egypetéjű ikerpár révén sikerült azonosítaniuk azokat a cancerogén (rákos megbetegedést kiváltó) őssejteket, amelyek a leggyakoribb gyermekkori daganatos kórképet, a leukémiát okozzák. A felfedezés révén új gyógyszerek kifejlesztése válik
2008. január 18. péntek 16:35 - Hírextra

A kutatás eredményeit a Science című tekintélyes tudományos lap tette közzé.
A felfedezést a négyéves Murphy-ikreknek köszönhetik a kutatók, akik mindkettőjüknél ugyanazt a genetikai mutációt fedezték fel, ám míg Olívia leukémiás lett, Isabella egészséges maradt.
A tudósok szerint a genetikai mutáció még az anyaméhben alakulhatott ki, mivel szüleiknél nem észlelték az elváltozást. Olíviánál azonban világra jötte után valamilyen második mutáció is kialakult, ennek következtében pedig kifejlődött a betegség.

A tudósok meggyőződése szerint ugyanis két vagy több genetikai mutáció szükséges a gyermekkori leukémia kialakulásához

"Mire a gyereknél kifejlődik a leukémia, a szervezetében már sok minden lezajlott. Azt szerettük volna tudni, hogy hol kezdődik a folyamat. Isabella lehetőséget adott nekünk, hogy visszatérjünk a múltba" - magyarázta Tariq Enver, az Oxfordi Egyetem kutatója.

A kutatók összehasonlították a két kislány vérképét, s mint kiderült, Isabella sejtjei ugyancsak tartalmazták a TEL-AML1 elnevezésű károsodott gént, az első genetikai mutációt, amely úgynevezett akut limfoblasztos leukémiát okoz.

A csoport szerint a kóros folyamatot ritka őssejtek indítják el, amelyek csupán percekig lelhetők fel a vérben. Ám újratermelődnek, s egyfajta irányító-központként működnek, leukémiás daganatos sejtek millióit termelve, amelyek elárasztják a szervezetet.

A kutatóknak laboratóriumi körülmények között sikerült előállítani a mutáns gént hordozó őssejteket, majd egerekbe ültették be őket. A kísérlet bebizonyította, hogy a mutáció egyfajta időzített bombaként ketyeg a vérben, arra várva, hogy egy második genetikai mutáció bekövetkezése után működésbe hozza a "szerkezetet", vagyis elindítsa a kóros folyamatot.

Ami az ikreket illeti, Olívia sikeresen átesett a kezelésen, lábadozik, noha fertőzés következtében egyik szemére elvesztette a látását. A kemoterápia ugyanis legyengítette a kislány immunrendszerét, amely képtelen volt megbirkózni az infekcióval. Isabella pedig változatlanul veszélyben van, hiszen bármikor bekövetkezhet az a másodlagos "behatás", amelynek következtében testvérénél kialakult a leukémia.

A kutatók nem tudják, hogy tulajdonképp mi ez a behatás, esetleg valamilyen genetikai változás. Feltételezéseik szerint azonban akár egy banális fertőzés is elindíthatja a kóros folyamatot.
"Következő feladatunk az, hogy a preleukémiás és a daganatos őssejteken kipróbáljuk a létező és új gyógyszerek hatását. A leukémia olyan gyógymódját szeretnénk kifejleszteni, amely híján van a jelenleg alkalmazott kemoterápia ártalmas mellékhatásainak" - mondta Tariq Enver.

Egyre több kutatás mutatta ki, hogy némely daganatos sejtnek sikerül "megúsznia" a kemoterápiát és visszaesést okozni.

"Ez olyan, mintha gyomláláskor nem húznánk ki a dudva gyökereit. Eltart egy ideig, de a gyom újra kinő" - mutatott rá Tariq Enver.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását