2024. május 5. - Györgyi

Traffipaxozó Közterület-felügyelet

Újabb feladatokkal, így az autók traffipaxos sebességmérésével, a BKV-nál pedig a biztonsági őrzés-védelmi teendők átvételével bővülhet a Fővárosi Közterület-felügyelet tevékenységi köre - nyilatkozta a szervezet igazgatója csütörtökön az MTI-nek.
2008. január 17. csütörtök 13:18 - Hírextra
Barna Sándor elmondta, hogy a fővárosi önkormányzat döntésétől függően rövidesen megjelenhetnek az utakon a felügyelet által üzemeltetett traffipaxok. Emlékeztetett rá, hogy egy decemberi kormányrendelet alapján májustól a közút kezelői is mérhetik az autók sebességét. Amint a fővárosi önkormányzatnál döntést hoznak, s megbízzák a felügyeletet ezzel a feladattal, azonnal egyeztetnek ez ügyben a rendőrséggel - jegyezte meg az igazgató, aki korábban Budapest rendőrfőkapitányaként is tevékenykedett.

Barna Sándor tájékoztatása szerint a 380 fős szolgálatnál gyorsan kialakítható egy olyan szervezeti egység, amely a sebességmérést végzi. Döntés kérdése az is, hogy fixen telepített vagy autóban elhelyezett traffipaxokat használnak-e majd. A szolgálatnak egyébként jelenleg 50 autója van - tette hozzá.

Az is az eldöntésre váró kérdések közé tartozik, hogy a kerületi kezelésű utakon is a fővárosi közterület-felügyelők mérjék-e az autók sebességét. Ez esetben külön megállapodásokkal rendeznék a működéssel és a bírsággal kapcsolatos kérdéseket - fűzte hozzá.

Barna Sándor szólt arról is, hogy Hagyó Miklós (MSZP) főpolgármester-helyettes intézkedésére zajlanak azok az előkészítő munkálatok, amelyek eredményeként a hatósági jogkörrel rendelkező közterület-felügyelők részben vagy egészben átvennék a BKV-nál a biztonsági őrzés-védelmi feladatokat. Ez a BKV számára milliárdos megtakarítást jelentene, miközben a közterület-felügyelők hatósági jogkörüknél fogva hatékonyabban léphetnének fel, például a bliccelők ellen.

Az igazgató hangsúlyozta, hogy a közterület-felügyelők "kvázi városi rendészetként" már most is rendelkeznek különböző intézkedési jogkörökkel. Hatáskörük bővítésével azonban még nagyobb szerepet vállalhatnának a közterületi rend és biztonság kialakításában, megőrzésében. Politikai szándék, törvénymódosítás esetén javíthatnának az autózási fegyelmen is, például azzal, ha a közterület-felügyelők a jövőben meg is állíthatnák a szabálytalankodó járművezetőket - jegyezte meg.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását