2024. április 24. - György

Ombudsman az otthonszülésről

Az otthon szülés jogi és etikai feltételrendszerének, valamint szakmai minimumkövetelményeinek kidolgozását kéri a jogalkotótól és a szakmától Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa állásfoglalásában, amit hétfőn juttatott el az MTI-hez.
2007. október 15. hétfő 11:53 - Hírextra
Az állásfoglalást annak kapcsán dolgozta ki az ombudsman, hogy szeptemberben, egy fővárosi születésházban indult szülés során fellépett komplikáció miatt, egy csecsemő, a kórházba szállítást követően életét vesztette.

Szabó Máté hangsúlyozza, hogy figyelemmel a már hosszabb ideje a civil társadalom egy része, és a szakma között vitára okot adó tervezett otthon szülés intézményének igényére, a kellően megalapozott jogszabályi háttér mielőbbi megalkotására van szükség.

Felhívja a jogalkotó és a szakma figyelmét, hogy a szülő nő és gyermeke alkotmányos jogaira figyelemmel, fokozott tapintattal és felelősséggel értékeljék a szakma szabályainak és az alapjogoknak az összefüggéseit, mielőbb alakítsák ki a tervezett otthon szülés biztonságos körülményeinek jogi és etikai feltételrendszerét, továbbá szakmai minimumkövetelményeit.
Az állásfoglalás teljes terjedelemben olvasható a www.obh.hu internetes oldalon.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását