2024. április 27. - Zita

Elfogadhatatlan, hogy egy uniós tagállamban ne ismerjék el egy kisebbség létét

Súlyos gondok vannak a Karta végrehajtásával egyes tagállamokban, így például Szlovákiában. Az Európai Parlamentben működő Nemzeti Kisebbségügyi Intergroup Tabajdi Csaba elnök vezetésével évadnyitó ülést tartott Strasbourgban, január 17-én délelőtt.
2008. január 17. csütörtök 17:31 - Hírextra
Tabajdi Csaba, az Intergroup elnökeként köszöntötte az Intergrouphoz újonnan csatlakozott RMDSZ-es EP képviselőket, Sógor Csabát és Winkler Gyulát, valamint Tőkés László független képviselőt.

Az ülés első témájaként a képviselők az Európa Tanács keretében megkötött Regionális vagy Kisebbségi Nyelvek Európai Kartájának 10. évfordulója alkalmából elemezték a Karta alkalmazásából származó tapasztalatokat. Tabajdi Csaba szerint a Karta alkalmazása számos országban hozott kedvező fejleményeket, ugyanakkor szomorú, hogy az EU-nak 8 olyan tagállama van, amelyik még csak alá sem írta azt. "Ez olyan szégyen, amely megengedhetetlen az Európai Unióban" - értékelt a magyar szocialista képviselő Tabajdi szerint súlyos gondok vannak a Karta végrehajtásával is egyes tagállamokban, így például Szlovákiában. Az Európa Tanács Miniszteri Tanácsa megállapította például, hogy a szlovák nyelvtörvény ellentétes a Szlovákia által ratifikált Karta elõírásaival.

Az Intergroup ülésének második témájaként a képviselők meghallgatták a görögországi macedón kisebbség sérelmeit. Tabajdi Csaba szerint elfogadhatatlan, hogy egy uniós tagállamban ne ismerjék el egy kisebbség létét se, nyelvüket, kultúrájukat alapjaiban korlátozzák. Az Intergroup döntése értelmében tényfeltáró missziót küld majd Görögországba, hogy pontos képet kapjon a macedón kisebbség helyzetéről.

Kiadó: Magyar Szocialista Párt Európai Parlamenti Delegációja
Forrás: OS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását