2024. május 5. - Györgyi

Doppingbotrány az evezősöknél

Féléven belül hatra nőtt azoknak az orosz evezősöknek a száma, akik rajtavesztettek a vérdoppingon. Az újabb három pozitív esetről csütörtökön érkezett jelentés, amely szerint két évre eltiltották a versenyzéstől a nyolcasban szereplő Alekszandr Litvincse
2008. január 17. csütörtök 15:20 - Hírextra
A versenyzők, akiknek teljesítményét intravénás injekciózással visszajuttatott saját vérrel kívánták fokozni, a tavaly nyári világbajnokságon használták a meg nem engedett módszert. Hasonló okból függesztették fel versenyzési jogát 2007 augusztusában ugyancsak három orosz evezősnek: Vlagyimir Varfolomejevnek, Gyenyisz Mojszejevnek és Szvetlana Fjodorovának.

Mind a hat vétkes esetében a levett vérminta DNS-analízisével állapították meg a vérdopping alkalmazásának tényét, s a transzfúzióra bizonyítékul szolgáltak azok az injekciós tűk is, amelyekre az orosz csapat hoteljének közelében találtak rá a múlt év júliusában.

"Reméljük, a büntetés világos üzenet, hogy az evezősport nem fogadja el olyan anyagok, módszerek használatát, amelyek tisztességtelen feltételeket teremtenek és/vagy veszélyeztetik evezőseink egészségét" - reagált a mostani újabb esetre Matt Smith, a sportági világszövetség, a FISA főigazgatója.

Az oroszok férfinyolcasa eredendően a hetedik helyen végzett a 2007-es vb-n, amivel kvalifikálta magát az idei, pekingi olimpiára. A FISA azonban utóbb törölte eredményüket és diszkvalifikálta az egységet.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását