2024. április 19. - Emma

A nagykövet irodalmi díja

Megkapta a legrangosabb szerb irodalmi kitüntetést, a NIN-díjat, az azonos nevű hetilap elismerését és a vele járó 10 ezer eurót (2,5 millió forint) Dragan Velikic író, Szerbia bécsi nagykövete az Orosz ablak című regényéért.
2008. január 17. csütörtök 23:32 - Hírextra

Az ünnepélyes díjátadó január 24-én lesz Belgrádban, a szerb államelnökségen. A NIN című hetilap évtizedek óta jutalmazza az év legjobb regényét. A zsűri azért döntött Velikic könyve mellett, mert a szerbség 20. századi történelmének legnehezebb időszakáról, a 90-es évekről, nagy emberi sorskérdésekről ír a délszláv háború idején. Az Orosz ablak című műve más regényeihez hasonlóan életrajzi ihletettségű.

A szerző könyvét "ingázó regénynek" nevezi, a történet nagy része ugyanis a "szerb Casablancában", Budapesten játszódik, mert a 90-es években nagyon sok szerbnek egyfajta menedék volt a magyar főváros. Dragan Velikic maga is ingázott Budapest, Bécs, Bréma, München és Berlin között.
Az 55 éves Dragan Velikicnek csaknem 10 könyvét lefordították német nyelvre, de magyarul is megjelent Az északi fal és a Domaszewski dosszié című munkája, s hamarosan kiadják az Orosz ablak című, most díjazott regényét is.

A németen és a magyaron kívül lefordították könyveit francia, olasz, angol, szlovák, cseh, spanyol, holland, román és lengyel nyelvre.

Dragan Velikic 2005 nyarától képviseli nagykövetként Szerbiát Bécsben. Az író-diplomata 1953-ban született Belgrádban, ifjúkorát Pulában, az Isztriai-félsziget központjában töltötte, a belgrádi egyetemen irodalomból szerzett diplomát, s a B-92 független belgrádi rádió szerkesztője volt. Első regénye, a Via Pula (Pulán keresztül) című 1988-ban jelent meg, s gyerekkorát idézi föl benne.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását