2024. április 19. - Emma

Provokatív kiállítás az Ernst Múzeumban

A Műcsarnokban február 10-ig látható Luc Tuymans-tárlatot követően egy másik világhírű flamand képzőművésznek nyílik kiállítása Budapesten; a konvencióknak fittyet hányó, gyakran provokatív művész, Wim Delvoye munkáiból február 15-én nyílik tárlat az Erns
2008. január 17. csütörtök 23:01 - Hírextra

Wim Delvoye a LOW Holland-Flamand Kultfeszt, Budapest 2008 keretében állítja ki munkáit. A múzeum összegzése szerint a tárlaton a flamand művész eddigi munkáinak keresztmetszetét tárja a közönség elé: az anyagban a tetovált disznók és a csipkézett acél betonkeverő-autó mellett egyik legismertebb műve, az emberi emésztőrendszert modellező Cloaca is szerepel.

"A kortárs képzőművészet fenegyerekének tartott Wim Delvoye művészetét lehet szeretni és lehet utálni, nem észrevenni azonban lehetetlen. Hangsúlyozottan az ellentétek kijátszására épülő, provokatív munkáival fittyet hány a konvencióknak és dogmáknak. Nyers őszinteségével, groteszk humorával egyszerre képes megnevettetni és meghökkenteni" - jellemzik a művészt az ismertetőben.
Munkáit szemlélve nyilvánvaló a rokonság korábbi belga művészek alkotásaival. Delvoye művészete a paradoxont dicsőíti, mely a belga szürrealista tradíción alapul, két eltérő elem és/vagy idea összekapcsolásán egyetlen műben.

A delfti porcelán stílusában festett gázpalackok, a tikfából faragott, barokk mintákkal díszített betonkeverő, a közösülés aktusait ábrázoló színes üvegablakok vagy a gótikus katedrálisok csipkeszerű stílusában áttört munkagépek sajátos módon idézik elmúlt századok művészetét.
Wim Delvoye 1965-ben született, Gentben él és dolgozik. Nemzetközi elismertségét többek között olyan reprezentatív kiállítások alapozták meg, mint az 1990-es és 1999-es Velencei Biennále és az 1992-es Documenta 9.

A budapesti tárlat március 23-ig látható az Ernst Múzeumban.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását