2024. május 17. - Paszkál

I. Református Jótékonysági Bál

A szervezők ezzel a bállal hagyományt szeretnének teremteni és céljuk, hogy a Református Jótékonysági Bál néhány éven belül országos kulturális eseménnyé váljon. A református értékeket fontosnak tartó embereknek a Református Jótékonysági Bálon keresztül l
2008. január 16. szerda 10:34 - Hírextra

A Református Jótékonysági Bálon minden évben bemutatkozik egy határon túli református intézmény, gyülekezet és alapítvány.

Az I. Református Jótékonysági Bál vendége: Bethlen Gábor Kollégium, Nagyenyed

Az I. Református Jótékonysági Bál célja: a Magyar Református Szeretetszolgálat Nyilas Misi programjának (a Kárpát-medencében élő hátrányos helyzetű gyermekek tanulását segítő ösztöndíjprogram) támogatása. A Magyar Református Szeretetszolgálat Nyilas Misi Programjáról részletes információt nyújt az alábbi honlap: www.nyilasmisiprogram. hu

Néhány szó a bálról

A báli programokban az 1914-es sztánai református bál köszönt vissza. „És felfedezte magának Kalotaszeget Móricz Zsigmond is, aki kétszer járt ezen a vidéken, mint javakorabeli férfi 1914-ben Sztánán és élete alkonyán, 1941-ben Körösfőn. A sztánai látogatás nevezetes alkalomra esett, a helybéli farsangi bálra. 1914-ben nemcsak a világháború tört ki – emlékezett később Kós Károly – hanem abban az esztendőben volt a sztánai református bál is. Nem kicsi dolog ez, mert háború volt még, és lesz még, de sztánai református bál soha azelőtt nem volt, és úgy látszik hamarosan nem is lesz”. A bál megálmodója Kós Károly volt, szervezői és rendezői Balázs Balázs,” a Dufla Balázs”, Kós sógora és Lakatos István, a sztánai állami iskola fiatal igazgató-tanítója, a muzsikaszó irányítója pedig a váralmási Ötvös Berci és bandája. Hivatalos volt oda Kalotaszeg minden valamirevaló családja, az értelmiség, az ifjúság. Távolabbról csak két személyt hívtak: Zrumetzky Dezső építészt és Móricz Zsigmondot. A bál jótékonysági célokat is szolgált, a bevételt a Bánffyhunyadon létesítendő Kalotaszegi Református Egyházmegyei Otthon javára szánták.

…Éjfélkor pedig a fenyővel és fagyönggyel díszített teremben Boldizsár János elsőlegény vezetésével tizenkét sztánai legény, kivarrt bujkában és sarkantyús csizmában járta a legényest, a csűrdöngölő kalotaszegi változatát. „Mintha ősemberek verték volna a földet csizmás patákkal” – emlékezett vissza Móricz később erre az éjszakára. Bizonyára már ekkor elhatározta, hogy megírja ezt a táncos, nótás éjszakát, s valóban még a bál esztendejében megszületett talán a legnapsugarasabb regénye a: Nem élhetek muzsikaszó nélkül”.

A bál időpontja: 2008. február 15. péntek
A bál helyszíne: Debrecen, Kölcsey Központ
A bál fővédnöke: Dr. Bölcskei Gusztáv, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke, a Zsinat lelkészi elnöke

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását