2020. május 27. - Hella

A Bristish Museumot "nagyon meglepte" Irán döntése

"Nagy meglepetését" fejezte ki a londoni British Museum, miután Irán bejelentette: műtárgyvita miatt megszakítja a kapcsolatot a rangos intézménnyel.
2010. február 8. hétfő 11:30 - HírExtra
"A bejelentés nagy meglepetés" - állt a múzeum kommentárját tartalmazó vasárnapi közleményben. "A British Museum mindezidáig jóhiszeműen és a legmagasabb nagyrabecsüléssel viseltetett Iránnal szemben. Remények szerint mielőbb rendeződni fog a helyzet" - fogalmaz a közlemény.

A neves múzeum közlése szerint még pénteken arról tájékoztatták Irán kulturális és turisztikai szervezetét, hogy július második felére a közép-keleti országba szállítják II. Kürosz (Nagy Kürosz) ókori perzsa uralkodó irániak által kölcsönkért agyaghengerét, amely a babiloni fogságba kényszerített népek felszabadításáról szóló rendelet szövegét tartalmazza.

Az 1879-ben megtalált henger számos történész szerint a világ első emberi jogi chartája. Nagy Kürosz időszámításunk előtt 539-ben foglalta el a mai Irak területén található Babilont, ezt követően döntött az odahurcoltak felszabadításáról.

Teherán szerint a British Museum korábban 2009 szeptemberére, majd novemberre, végül pedig január 16-ra ígérte a nagy értékű henger leszállítását. A londoni múzeum ugyanakkor nem kívánta kommentálni ezeket az állításokat.

Nagy-Britannia és a közép-keleti ország között az iráni atomprogram, valamint a legutóbbi iráni elnökválasztás utózöngéi miatt is feszült a viszony.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását