2024. április 20. - Tivadar

Fiala nem lesz washingtoni nagykövet

Mit csinál egy kampánykoordinátor? Hogyan változik, és hogyan változzon a Büntető törvénykönyvünk? És ki lehet nagykövet? Ezek a témák alkották Fiala János ma reggeli műsorát, a Kelj Fel Jancsit a Pont FM 88.1-en. Fiala beszélgetőpartnere volt Juhász Fere
2008. január 16. szerda 15:35 - Malina Adrienn
A ma reggeli Kelj fel Jancsiban Fiala János első beszélgetőpartnere, Juhász Ferenc az MSZP népszavazási kampánykoordinátora. Hosszasan elemezték, hogy miért a koordinátori szó a helyes megfelelő erre a munkára. Juhász Ferenc válasza az volt, hogy nem szerették volna, ha egyetlen emberre (jelen esetben rá) hárul az összes felelősség, míg a többiek a partvonalról szurkolnak, és azt kiabálják neki: „Hajrá Juhász!”

Fiala: Hogy lehet csatába indulni úgy, hogy a győzelem jár a fejében?

Juhász: Ma azt gondolni ebben az országban, hogy a nemek számát többségre lehet juttatni egy népszavazási választáson, az illúzió és nincs realitása.

Fiala: Miért?

Juhász: Mert inkább indulatokat szültek a reformok és nem talált támogatókra. Az elmúlt időszakban sok vád ért minket, nem szeretnénk, ha ez tovább fokozódna.

Senki nem tudja, mikor lesz a népszavazás, ezért úgy kell dolgozni, hogy a fontosabb üzenetek, amiket a lakosságnak tudnia kell, minél gyorsabban eljussanak hozzájuk. Úgyhogy amilyen gyorsan csak tudunk, úgy kell dolgoznunk – hangoztatta a műsorban Juhász.

Az MSZP-nek mindenképpen csinálnia kell ezt a kampányt, mert senki nem szeretné, ha ebben az eseményben nem vennének részt. A finanszírozást úgy kell megoldaniuk, hogy az a kormánykommunikáció büdzséjét ne terhelje. Fiala megkérdezte, hogy mikor tudja meg, mennyi pénz áll rendelkezésre a kampány lebonyolításához. Erre Juhász azt felelte: „Csak utána tudom meg, hogy annyi volt, amennyit használtunk.”

A Kelj fel Jancsi második vendége Ligeti Katalin, az ELTE Büntetőjogi Tanszékének docense, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztériumban szakértői csoport tagja. Téma még mindig a 12 éves Romániából származó kisfiú, aki az elmúlt héten került a nyilvánosság középpontjába a Blaha Lujza téren elkövetett késelés után. Most azonban nem a konkrét eseményről, hanem annak jogi megítéléséről beszélgettek. Változás a kiskorúak, fiatalkorúak büntethetőségéről.

Hétfőn még lincshangulat, kedden már közömbösség uralkodott a Pont FM-be telefonáló hallgatók között.

Ligeti Katalin elmondta: Lassan 8 éve folyik az új Büntető törvénykönyv kodifikációja, melyet egy munkacsoport dolgoz ki, ők hozzák létre a koncepciókat. Körülbelül 1000rendelkezést érintettek a változások és az 1979. január 1-től érvénybe lépett Btk. már jelentősen megváltozott. Viszont ezáltal szétzilálódott a törvények belső rendszere, ezért van szükség a Büntető Kódex kidolgozására.

Fiala beszélt az elmúlt évek gyermekbűnözési számairól és nem mellékesen megjegyezte: „Ki kell dobni az igazságszolgáltatókat és a jogalkotókat”

Érdekesség, hogy Svájban, az Egyesült Királyságban vagy Hollandiában is 10 év az alsó korhatár a büntethetőségnél. Néhány telefonáló erre reagált. „A gyerek legyen büntethető, akkortól, mikor már tudja, hogy amit tesz az rossz.”

A műsor harmadik és egyben utolsó vendége Kulcsár István, külpolitikai újságíró. Vele a nagykövetekről beszélgetett Fiala János, és arról, hogyan válik valaki nagykövetté? Mi a különbség a karrierdiplomata, és a nem karrierdiplomata között?

Kulcsár elmondta: Ezek eltérőek az egyes országokban. Például az Egyesül Államok budapesti nagykövete a rendszerváltozás környékén volt utoljára karrierdiplomata volt, ő volt Palmer.

Negatív példának Oroszország most kinevezett NATO nagykövetét hozta fel, aki egy rendkívül szélsőséges, birodalmi ember.

Egy biztos, Fialából nem lesz nagykövet, pedig lehetne, akár Washingtonban is. A Kelj fel Jancsi műsorvezetője, fél évet élt az Egyesült Államokban és jól beszél angolul. Kulcsár szerint ennyi elég lenne, de Fiala nem vágyik a posztra.

Aki további részletekre kíváncsi az a műsor szerkesztett változatát meghallgathatja a Pont FM 88.1-en hajnal fél1 és 2 óra között.
Forrás: Pont FM 88.1
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását