2024. április 16. - Csongor

Turistapark a romvárosnál

Guatemala turistaparkot hoz létre egy maja romvárosnál, ahol a világ egyik legnagyobb piramisa látható - jelentette be a héten az ország államfője.
2008. január 16. szerda 15:33 - Hírextra

A maják nagyszabású templomokat és palotákat építettek Közép-Amerikában és Mexikó déli részén, majd időszámításuk szerint 900 körül rejtélyes okokból elhagyták városaikat.

Alvaro Colom, aki novemberben nyerte meg a guatemalai elnökválasztást, közölte, hogy a turistaparknak köszönhetően a látogatók megközelíthetik az El Mirador romvárost, amely az ország északi részén fekvő El Petén tartomány őserdőiben található, és több száz épületet foglal magában.

"Az épületek között van a világ legnagyobb piramisa, amely szerintem egy méterrel még az egyiptomi piramisokat is megelőzi" - mondta az elnök.

Az El Mirador csak helikopterrel vagy kétnapos őserdei túrával közelíthető meg.

Colom közölte: a romváros közel háromszor nagyobb, mint az El Peténben található nevezetes Tikal, a maja civilizáció által létrehozott legnagyobb város, amely nagy vonzerővel bír a külföldi turisták körében.

Colom, aki beiktatási beszédében jelentette be a turistapark létesítését, közölte: a park révén az orvvadászok és kábítószer-kereskedők uralta vidék is fejlődésnek indul majd.

A vidéket mintegy 2000 éven át uraló maja birodalom összeomlása a régészet egyik legnagyobb rejtélye. Tudósok a maják elmúlását betegséggel, szüntelen háborúzással vagy esetleg tartós aszályhoz vezető klímaváltozással magyarázzák.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását