2024. április 28. - Valéria

Szabályozzák az internetet?

Jogi és szülői nyomásra a MySpace közösségi portál ígéreteket tett arra vonatkozóan, hogy megvédi a fiatalokat az internetes szexuális ragadozóktól illetve az átverésektől, valamint megoldásokat keres a felhasználók valódi életkorának ellenőrzésére.
2008. január 15. kedd 13:13 - Hírextra
A My Space internetes társasági portál világszerte több mint 200 millió regisztrált felhasználóval rendelkezik, a Facebook pedig mintegy 61 millió aktív tagot tudhat magáénak. A közösségi oldalak népszerűsége exponenciálisan növekszik az Egyesült államokban, a tagok jelentős része tizenéves, s ez újabb vadászterületet jelent a szexuális bűnözők számára, akik valódi életkorukat letagadva próbálják becserkészni áldozataikat.

A MySpace hétfői bejelentésében a biztonsági fejlesztésekkel kapcsolatos részletekre nem tértek ki, a szkeptikusok szerint azonban kétséges, hogy a közösségi oldalakról valaha is ki lehetne szűrni az oda nem illő személyeket, ugyanis az életkor-ellenőrző alkalmazások használata nehézkes, és azok a legravaszabbak, akik ellen kitalálták.

A gyermekek biztonságos internetezésével foglalkozó Wiredsafety.org szerint a megállapodás létrejötte fontos kezdeti lépést jelent, ám megjósolhatatlan következményekkel járhat. "Nem létezik olyan életkor-ellenőrző rendszer, amely ne tenné ki veszélynek a gyerekeket" - mondta Parry Aftab, a szervezet vezetője, hozzátéve, hogy a gyermekek adatait tartalmazó adatbázisok elérhetővé tételével a bizalmas információk hackerek számára is hozzáférhetővé válnak, innen kezdve pedig bárki az adatokba láthat.

Aftab számításai szerint a tizenévesek 20 százaléka találkozik online olyan személyekkel, akiket a való világban még sohasem láttak, a szexuális zaklatások számtalan esetben a MySpace találkozásokból erednek.

New York-i nyomozók csaliként a Facebook-on 12-14 éves gyermekek profilját hozták létre: hamarosan olyan felhasználók léptek velük kapcsolatba, akik szexet kerestek.

Az utóbbi két évben a MySpace több mint száz biztonsági újítást vezetett be, többek között olyan technológiákat, amelyek kizárják a szexuális tartalomra vonatkozó szabályok megsértőit. A közösségi portálon elhelyezett pornográf hivatkozások kiszűrésén kívül a technológia azt is lehetővé teszi, hogy a linkre kattintókat egy ártalmatlan címre irányítsa át.

Egyes elképzelések szerint a 16 év alatti fiatalkorúak adatlapjait csak a fiatalok láthatnák, illetve a 18 év felettiek nem jelölhetnek barátnak náluk fiatalabbat, ha nincs meg a vezetéknevük, vagy az emailcímük.

Anthony Apreda, a New Yersey-ben élő 12 éves diák szerint az életkorát illetően mindenki füllent. Amikor két évvel ezelőtt egy MySpace-fiókot hozott létre, 18 évesnek adta ki magát.

A közösségi oldal most egy adatbázis létrehozását tervezi, amelybe gyermekeik emailcímeit küldhetik be a szülők, ha meg szeretnék akadályozni, hogy csemetéjük regisztrálja magát.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását