2024. április 19. - Emma

Rendeződhet az egyházi szociális intézmények anyagi helyzete

Esélyt lát az egyházi szociális intézmények anyagi helyzetének rendeződésére Czibere Károly, a Magyar Református Szeretetszolgálat irodavezetője.
2008. január 15. kedd 23:37 - Hírextra
Erről az irodavezető az egyházi szociális intézményeknek járó állami kiegészítő normatíva kapcsán beszélt kedden Budapesten, a Schweitzer Albert Református Szeretetotthonban tartott országos idősügyi műhelybeszélgetésen.

Beszámolója szerint az elmúlt esztendőkhöz képest több előleget kapnak 2008-ban az egyházi fenntartású szociális otthonok, ugyanakkor az alapnormatíva gondozottanként csak 700 ezer forintot, míg ez az összeg 2004-ben még 760 ezer forint volt.

Ismertetése szerint a 2008-as költségvetés értelmében az alapnormatíván felül annak 54 százalékát kapják meg kiegészítő támogatásként, havi lebontásban, az egyházi szeretetszolgálatok, míg egy évvel korábban 51, azt megelőzően pedig mindössze 34 százalékot kaptak.

A kiegészítő normatíva végső összegét a zárszámadáskor minden évben úgy határozzák meg, hogy figyelembe veszik az önkormányzati fenntartású szociális otthonok költségeit, amelynek átlagát kapják meg az egyházak.

Elmondása szerint az egyházi szociális intézmények összesen 3 milliárd forintot kaptak 2006-ra visszamenőleg a kiegészítő támogatás korrekciójaként, amelyből a 113 református szociális otthon, illetve diakónia 1 milliárddal részesült.

Kitért arra is, hogy a 2007. év végi törvénymódosítás megváltoztatta az idősek helyzetének megítélését a szociális otthonokba való felvételkor. A nyugdíjasok egészségügyi, szociális és anyagi helyzetének vizsgálatakor 80 pontot lehet elérni, a bekerüléshez viszont 40 pontot sem kell kapni, ami a korábbiakhoz képest alacsonyabb küszöb - közölte.

Noha az új felvételi rendszer többlet-adminisztrációval jár, a református szeretetszolgálat célja, hogy mihamarabb bekerüljenek az érintettek az intézményekbe. Az ügyintézés meggyorsítását szolgálja a zsinati tanács diakóniai bizottsága is, amelynek öt tanácsadó testülete áll fel a közeljövőben - tette hozzá.

Besztercei András, a Schweitzer Albert Szeretetotthon igazgatója a törvénymódosítás gyakorlati változásai kapcsán arról szólt, hogy 2008-tól csak a napi négy óránál több ápolást igénylők és házastársaik, valamint testvéreik kerülhetnek be a szociális otthonokba. A gondozásra való rászorultságot az Országos Rehabilitációs és Szociális Szakértő Intézet (ORSZI) vizsgálja.

A szociális otthonokba ezenkívül bekerülhetnek a törvénymódosítás értelmében a középsúlyos demenciában szenvedők, továbbá azok, akiknek nem megoldott a házi ellátása, valamint azok a 70 évesnél idősebbek, akiknek ingatlanában nincs víz- vagy villanyszolgáltatás, illetve munkaképességüket 100 százalékban elvesztették vagy 80 százalékos egészségkárosodást szenvedtek.

Besztercei András pozitív változásként említette, hogy a szociális otthonokban dolgozó orvosok nem kérhetnek vizitdíjat, ha a szerződésben foglalt óraszámon belül látják el a betegeket.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását