2024. április 27. - Zita

Már a dinóknál is volt tini szex?

A kamaszkori nemi élet - ha egy új felfedezés bebizonyosodik - legalább olyan idős, mint a dinoszauruszok. Eme őslényeknél ugyanis igen fiatalon következett be a nemi érés, és a nőstények már "tinédzserkorban" is alkalmasak voltak tojások lerakására - der
2008. január 15. kedd 12:37 - Hírextra

A kutatók a "terhesség" nyomait állapították meg három fiatal - 10-18 éves nőstény dinoszaurusz kövületeiben: medulláris csontszövet néven ismert, kalciumban gazdag csontszövetet találtak egy nőstény ragadozó Allosaurus, egy növényevő Tenontosaurus és egy ragadozó Tyronnosaurus Rex combjában és sípcsontjában - áll a Nemzeti Tudományos Akadémia folyóiratában megjelent tanulmányban.

A medulláris szövet csak a dinoszauruszoknál és a madaraknál található meg a tojásrakás előtt: a tojások héjának merevítésére szolgál.

"Szerencsénk volt, hogy megtaláltuk ezeket a nőstény kövületeket" - mutatott rá a tanulmány egyik szerzője, Sarah Werning, a berkeleyi Kalifornia Egyetem munkatársa.

"A medulláris csontszövet a szaporodásra érett nőstények szervezetében három-négy héten át található meg, nagyon sok dinoszauruszcsontot kell tehát felvágni, mire megtaláljuk" - tette hozzá.

Ezek a kövületek arról tanúskodnak, hogy ezen őslények nemi érése jóval korábban bekövetkezett, mint eddig a tudósok gondolták. Ebből a szempontból közelebb vannak egyes emlősökhöz, mint madár leszármazottaikhoz, ugyanis az előbbiek, beleértve az embert is, képesek azelőtt szaporodni, hogy a növekedésük befejeződik. Ráadásul az a tény, hogy a kövületek medulláris csontszövetet tartalmaznak, arra enged következtetni, hogy a fiatal nőstények azelőtt pusztultak el, hogy tojásaikat lerakták volna, ez bizonyítja a korai nemi érettséget.

A dinoszauruszok többsége feltehetően legfeljebb 30 évig élt, de az első tíz év során bekövetkezett magas halálozási arány magyarázatul szolgálhat a korai nemi érésre, amelyre a faj fennmaradásához volt szükség - véli Andrew Lee, az Ohiói Egyetem őslénybiológusa.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását