2024. május 4. - Mónika, Flórián

Nem lesz egyszerű ez a hídfelújítás

A Margit híd projekt számvevőszéki vizsgálatát kéri Demszky Gábor; Budapest főpolgármestere ezt egy más témában tartott szerdai budapesti sajtótájékoztatón jelentette be.
2009. június 24. szerda 11:11 - HírExtra
A vizsgálat kiterjedne az előkészítésre, a pályáztatásra, de arra is, hogy miért mutatkozik jelentős különbség a munkálatok mérnökára és az egyetlen érvényes ajánlatban szereplő összeg között - mondta, megemlítve, "a teljes folyamatot vizsgáltatni kívánom".

"Az elmúlt időszakban nagyon sok magyarázatot hallottam arra vonatkozólag, hogy miért ilyen alacsony a FŐMTERV mérnökára, illetve miért haladja ezt meg kétszeresen az ajánlattevőé" - mondta, hozzátéve, helyes, ha külső, független szakmai ellenőrző szerv véleményére hagyatkozunk.

Amellett kéri az Állami Számvevőszék (ÁSZ) fellépését, hogy "minden uniós projektet legalább tíz különböző hatóság vizsgál" - mondta a főpolgármester, utalva arra, hogy az Európai Unió mintegy hatmilliárd forintot juttatott a munkálatokra; közlése szerint az elkészült vizsgálati jelentés "tárgya lesz" a budapesti közgyűlés ülésének.

A Margit híd rekonstrukciójához 2007 novemberében biztosított 6 milliárd forintot a kormány egy 2006-os rendelete alapján. Eszerint egyedileg, pályáztatás nélkül adhat támogatást a kormány az EU Strukturális Alapjából a kiemelt projektekhez. A közgyűlés idén januárban hagyta jóvá a hídfelújítás 13 milliárd forintos engedélyokiratát. A híd teljes felújításának tervezését 2006 júliusában a Főmterv nyerte el 300 millió forintért. A Főmterv 2007-ben mintegy 21 milliárd forintos mérnökárat jelzett, s ez tartalmazta az áfát és a tartalékkeretet is.

A beérkezett legjobb kivitelezői ajánlat viszont meghaladja 20 milliárdot, a 25 százalékos áfa nélkül, és nem tartalmaz még több, járulékos költséget sem.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását