2024. május 3. - Tímea, Irma

Amikor a cápa és a kishal először találkozott

Gilad Salit izraeli tizedes sok évvel azelőtt, hogy palesztin fogságba esett volna, ötödikes kisdiákként írt egy tanmesét arról, hogyan jöhetnének ki egymással az ellenségek - a történet most gyermekkönyvként látott napvilágot. A 64 oldalas könyvet 29 izr
2008. január 15. kedd 10:05 - Hírextra

Az "Amikor a cápa és a kishal először találkozott" című történet arról szól, hogy a ragadozó épp készül bekapni a látóterébe került az aprócska uszonyos lényt, az azonban meggyőzi potenciális ellenségét, hogy hagyja életben.

A cápa és a hal bújócskázni kezd, s játék közben barátságot köt. A szokatlan kapcsolatot mind a cápa, mind a kishal édesanyja élesen ellenzi, mondván, hogy nem szabad az ellenséggel barátkozni.

A két egykori jóbarát szakít, évekig színét sem látják egymásnak, ám amikor újból találkoznak, ismét a barátság "bűnébe" esnek. "Ettől a naptól fogva a cápa és a hal békében élt egymással" - írta 1997-ben az akkor 11 éves Gilat.

A történetet Gilat egyik tanára találta meg tavaly a tavaszi nagytakarítás idején, s elvitte a tizedes szüleinek. "Ez egy 11 éves fiú üzenete, aki hitt abban, hogy még az ellenségek is együtt tudnak élni. Fantasztikus, hogy ez a történet mennyire aktuális napjainkban" - mondta Noam Salit, a tizedes édesapja.

Mazal Gabai, Gilat tanárnője szerint a történet "prófécia", amely előbb-utóbb megvalósul és a két nép megtanulja az együttélést. "A történet mondandója világos: párbeszéd nélkül semmit sem érhetünk el. A nehézségek ellenére is át kell hidalni a köztünk lévő távolságot".

A Hamász fegyveres tagjai a Gázai övezet határán egy izraeli rajtaütés során 2006 júniusában ejtették foglyul Gilad Salit tizedest, két társát pedig megölték. A katona szabadon bocsátásának feltételéül a Hamász Izraelben bebörtönzött több száz palesztin elengedését szabja.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását