2024. május 5. - Györgyi

Tarr Béla debütál idehaza

Tarr Béla filmje, A londoni férfi díszbemutatójára Budapestre érkezik John Simenon, a mű alapjául szolgáló regény szerzőjének, George Simenonnak a fia - közölte az alkotók sajtóügynöksége hétfőn az MTI-vel. A 2004 és 2007 között magyar-francia-német kopro
2008. január 14. hétfő 14:59 - Hírextra
A magyarországi díszbemutatót január 28-án tartják az Uránia Nemzeti Filmszínházban, Tarr Béla rendezését január 31-től vetítik a mozik.

"Maigret-vel vagy nélküle, apám regényei mindig egy hozzánk furcsa módon hasonlító férfi vagy nő sorsa felé vezetnek, az elkerülhetetlen és a drámai út velük való megélésére invitálnak. Ezeket az életutakat sohasem könnyű filmre vagy televízióra adaptálni, de amikor - mint A londoni férfi esetében - a kamerával követteti a főhős gondolataiban lezajló egész bizonytalanságot, akkor a feladat szinte megoldhatatlannak tűnik. És mégis, amit Tarr Béla megkísérelt, a forgatás során felmerült hihetetlen nehézségek dacára, sikeres, briliáns stílusgyakorlat, amely egyszerre érdes és nehéz, de engem mélyen megérintett. Tiszta szívből köszönetet mondok mindezért" - idézték a közleményben John Simenon szavait.

Prukner Pál, a Hungarotop Kft. ügyvezetője korábban az MTI-nek elmondta: A londoni férfit, amelyet a cannes-i nemzetközi bemutató után már számos külföldi városban, többek között Grazban, Ljubljanában, Torinóban, Tallinnban és Tajpejben is láthatott a nemzetközi közönség, a fővárosi és vidéki mozikban egyszerre fogják vetíteni.

Téni Gábor, A londoni férfi producere ehhez még azt tette hozzá, hogy a díszbemutatót a budapesti Francia Intézettel közösen rendezik az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

A forgatást 2005-ben kezdték Korzikán. A francia producer, Humbert Balsan öngyilkossága és cége, az Ognon Pictures jelentős adóssága miatt a munka néhány nap után félbeszakadt, majd tavaly márciusban folytatódott.

A forgatókönyvet Georges Simenon azonos című novellájából Krasznahorkai László és Tarr Béla írta. A társrendező és vágó Hranitzky Ágnes, az operatőr Tarr Béla berlini tanítványa, a magyar származású Fred Kelemen, a zenét a rendező korábbi filmjeinek komponistája, Víg Mihály szerezte.

Az angolul és franciául forgatott, fekete-fehér filmben a főszereplőt, a kikötői pályaudvaron dolgozó, elmagányosodott váltóőrt, aki egy gyilkosság szemtanúja lesz, Miroslav Krobot cseh színész-rendező, feleségét pedig a brit Tilda Swinton alakítja. Lányukat Bók Erika játssza, akit a közönség Tarr Béla Sátántangó (1994) című filmjében kislányként ismerhetett meg
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását