2024. április 20. - Tivadar

Moziünnep az életben maradásért?

A 25-én kezdődött moziünnep kapcsán gondolkodóba estünk. Eszünkbe jutott, hogy mi értelme lehet egy ilyen ünnepnek? Rendben van, olcsón mehetünk moziba. De ez kinek és miért éri meg?
2008. szeptember 27. szombat 10:03 - Hírextra
Első ízben pusztán laikus találgatásokba bocsátkozhatunk. De a tény a nem kompetens és a "szagértő" számára is egyértelmű. A mozik nézőközönsége egyre csökken, még akkor is, ha bizonyos kimutatások szerint egyes műfajok esetében folymatosan növekszik a nézőszám. Ezek tipikusan olyan filmes irányzatok, amelyek különböző hang- és képi effektekkel operálnak, például az akció- vagy a fantasztikus filmek. Egyszerű a magyarázat: valószínűleg azért beszélhetünk nézőszám növekedésről az említett műfajok esetében, mert a felhasznált technikák nyújtotta élményt az egyszeri felhasználó nem tudja otthon is előállítani a saját olcsó ketyeréjén.

Annak is egyszerű a magyarázata, hogy miért csökken a mozik látogatottsága. A magyar ember sokszor gondol a pénztárcájára. Általában rövidtávon gondolkodik, hiszen – ahogy már Dr. Kovács Zoltán is elmondta – a magyar ember nem komplex közgazdász. Ebben az esetben az már csak egy plusz csavar a történetben, hogy a moziba járónak nem lesz kézzel fogható haszna sem a közel-, sem a távoljövőben abból, hogy egy légkondicionált teremben, sokadmagával néz meg egy remek alkotást. Legfeljebb a pillanatnyi élmény, amiből szellemi profitra tehet szert a kedves néző.

Mennyi az annyi?

Tegyünk egy próbát arra, hogy kiszámoljuk mennyit is ér az a bizonyos élmény!

Egy nevenincs kompakt házimozit nagyjából már 15 ezer forintért megkapunk. Igaz, olcsó húsnak híg a leve, de most nem ez a lényeg. Annyiból gazdálkodunk, amennyink van, és nem a költekezés az elsődleges cél. Egy átlagos 1000-1500 forintos jegyárral számolva ez körülbelül tíz-tizenöt film árával ér fel, amennyiben egyedül mennénk moziba, ami persze nem tipikus. És akkor még nem számoltuk, hogy az átlagos mozizó vesz egy adag pattogatott kukoricát is, meg mondjuk egy közepes üdítőt, ami nagyjából még egy ezres. De ezt jobb, ha hagyjuk, mert a végén kiderülne, hogy nagyon csúnyán ráfizetünk egy mozizás alkalmával.

Egy film kikölcsönzése (csak azért számolok ezzel, mert így jóval olcsóbban jövünk ki) ötszáz forint. Ez azt jelenti, hogy egy film kikölcsönzésével és otthoni megnézésével egyből 1000 Forintot nyerünk. Ha ebből ötszáz forintot törlesztés gyanánt beszámítunk a jelenlegi lejátszóba, és a másik ötszáz forintot félretesszük amortizációs és egyéb járulékos költségek, mint például a víz, amit megiszunk, az otthon gyártott étel stb. számára, akkor minimum harmincegy film otthoni megnézése esetén máris profitot termelt nekünk az első beruházás (jó esetben ennyit ki is bír a masina). 

Na, de mi a mozi előnye, és mi a hátránya?

Egy gyors körkérdés eredménye az lett, hogy a szerkesztőségben dolgozóknak csak mintegy 1/3-a, aki az elmúlt fél évben többször is volt moziban. Az indoklások java része a kapott élményt hangsúlyozta pozitívumként. A hangeffektek, a kép méret mind-mind olyan tapasztalat, amely otthoni körülmények között igencsak csonka verzióban érhet bennünket. És ami erkölcsi fellegekbe emelheti a hatalmas vászon és a decibelek miliőjét, az a közösségi élmény, amiben ismételten csak körülményesen lehet részünk egy átlagos lakásban, vagy házban.

Ez így rendben is van, és meg is értem azokat, akik minderre igényt tartanak. De akárhogy is nézem, kétszer annyian vannak azok (idebent mindenképp), akik azt mondják, hogy jobb nekik otthon. Még csak házimozi rendszer se kell mindenkinek. Nem feltétlen kell egyedül nézni a filmet, és általában ezeknek a népeknek nem olyan fontos, hogy a megjelenéskor egyből megnézzenek egy remeket. Inkább megvárják a DVD-t és megspórolnak egy adag zsebpénzt. Arról nem is beszélve, hogy a moziban való megjelenés után akár néhány héten belül már otthon élvezhetjük az alkotást.

(Már csak zárójelben merem megemlíteni azt a lehetőséget, hogy bizonyos közösségi fórumok annak érdekében alakultak, hogy még azt az ötszáz forintot se kelljen kifizetni.)

Merre van a kiút?

Ötletek és javaslatok tömegével vannak, de az biztos, hogy tegnap este, amikor úgy terveztem, hogy moziba megyek - elvégre Moziünnep és miegymás -, a pénztárak közelébe érve inkább úgy döntöttem, hogy beülök az ismerőseimmel valahova, beszélgetünk és eszem egy jót. Az, hogy a harmadára csökkentek a mozijegyárak, s már ötszáz forintért is be lehet jutni egy teljes hétvégén keresztül, szemmel láthatóan megnövelte az érdeklődést a széles vásznak iránt. Lehet, hogy nem csak egy hétvége erejéig kéne efféle akcióval előrukkolni, s máris nem fenyegetne annyi Multiplexet a bezárás…
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását